BIH, SARAJEVO- MOSTAR

ZELENGORA 2014m – VOLUJAK   2337m

16.6 – 19.6.2022.

Opis: Zelengora i Volujak su dvije planine koje razdvaja rijeka Sutjeska i cesta koja povezuje Foču i Gacko. Dvije planine prilično različite. Volujak stjenovit, strm, a Zelengora travnata i zaobljena. 

Po grebenu planine  Volujak, vrh Velika Vlasulja 2337m proteže se granica  BiH i Crne Gore. Na planini Volujak ima ima 10 vrhova preko 2000 metara. Pogledi sa planine Volujak pružaju se prema planinama Maglić, Lebršnik, Zelengora, Čvrsnica, Bjelašnica, Durmitor, Bioč.

Masiv Zelengore sa najvišim vrhom Bregoč 2014m je također interesantna nama planinarima. Oko Bregoča nalazi se desetak vrhova oko 2000 m. Tu se može obići desetak planinskih jezera, a i sama planina bogata je izvorima fine vode.

Na planini Zelengori izvire nekoliko rijeka, Sutjeska, Neretva, Govza, Hrčavka, Jabušnica, Drina. Zanimljivo je da rijeke u svom toku odlaze u dva sliva, jadranski i crnomorski.

 Zelengora i Volujak nalaze se u području NP Sutjeska.

Plan puta

Četvrtak, 16.6.2022. polazak je iz Zagreba u 5, 00 sati iz Trnjanske ulice, iza KD. Vatroslava Lisinskog. Vozimo se prema Okućanima i dalje do Sarajeva. Nakon otprilike 6 sati vožnje dolazimo u Sarajevo. Razgled starog djela Sarajeva, ručak i  nastavljamo još 100 km prema Foči i Tjentištu gdje ćemo se smjestiti. Večera, noćenje.

Petak, 17.6.2022. doručak i odlazak na turu po Zelengori. Uspon na Uglješin vrh 1859m. koji se nalazi iznad jezera Gornje bare. To je jedna od najljepših tura po Zelengori sa odličnim vidicima prema Magliću, Volujku, Bioču, Lebršniku. Večera, noćenje. Trajanje ture 6 – 8 sati

Subota, 18.6.2022. doručak i odlazak prema masivu Volujka. Vozimo se kamionom do sedla Prijevor odakle put nastavljamo pješice do Trnovačkog jezera. Manje zahtjevna  skupina će ostati kod jezera ili će poći u smjeru Trnovačkog Durmitora, dok će bolji hodači nastaviti dalje u smjeru Volujka. Nakon cijelodnevne ture svi se nalazimo kod Trnovačkog jezera i polazimo prema Prijevoru gdje će nas čekati prijevoz prema Tjentištu.  Večera, noćenje.

Nedjelja, 19.6.2022. doručak i polazak u smjeru Gacko, Nevesinje i Mostar. Razgled grada Mostara i ručak. Nastavljamo dalje prema Jablanici, Bugojnu, Jajcu, Banja Luci i Zagrebu. Dolazak u Zagreb do 23 sata.

Oprema, planinarska, hodački štapovi, zaštita od sunca, kiše, vrućine i hladnoće, čeona baterija. S obzirom na visinu na kojoj ćemo se kretati, a i na pravi planinski kraj vodite brigu da imate adekvatnu opremu. Vreća za spavanje nije potrebna, ali ako želite svoj mini komfor ponesite ju.

Hrana, za dnevne ture potrebno je hranu i vodu ponijeti u ruksaku, a doručak i večera je organizirano u našem smještaju. Na Tjentištu postoji dućan pa se tamo možete opskrbiti sa pićem i hranom za dnevne ture.

Napomena: Tura na Zelengoru nije prenaporna, ali tura na Volujak traži od planinara malo vještine i kondicije za dnevnu turu. Oni koji to ne mogu, napravit će turu do Trnovačkog jezera što je također lijepo i zanimljivo.

Cijena, prijevoz  600 kn po osobi, a cijena polupansiona je  30 eura. 30×3 =90 eura, (plaća se davatelju usluge). Za odlazak prema Zelengori i  Volujku (Trnovačkom jezeru) morat ćemo iznajmiti vozilo (loš put) Cijena 16.5 KM po osobi, plaća se davatelju usluge – vozaču kamiona.

Ulaznica za NP Sutjeska iznosi 5 KM ili 20 kn

Zelengora, Volujak, a i cijeli kraj kroz koji ćemo proć sigurno će vas oduševiti i ostat će u lijepom sjećanju.

Prijave sa akontacijom od 300 kn do kraja travnja.

Željko Novak, planinski vodič

Mob: 091 5410571