BOSNA I HERCEGOVINA. SARAJEVO- MOSTAR ZELENGORA 2014m – MAGLIĆ 2386m 22.6 – 25.6.2018.

Opis: Zelengora i Maglić su dvije planine koje razdvaja rijeka Sutjeska i cesta koja povezuje Foču i Gacko. Dvije planine prilično različite. Maglić stjenovit, strm, a Zelengora travnata i zaobljena.

Vrh Maglić 2386m se nalazi na teritoriju BiH, a susjedni vrh Veliki Vitao 2396m na teritoriju Crne Gore. U masivu Maglića nalazi se Trnovačko jezero 1517m u obliku srca. Tu se nalazi i najveća prašuma u Europi, Perućica.

Masiv Zelengore sa najvišim vrhom Bregoč 2014m je također interesantan nama planinarima. Oko Bregoča nalazi se desetak vrhova oko 2000 m. Tu se može pogledati desetak planinskih jezera, a i sama planina bogata je izvorima fine vode.

Na planini Zelengori izvire nekoliko rijeka, Sutjeska, Neretva, Govza, Hrčavka, Jabušnica, Drina. Zanimljivo je da rijeke u svom toku odlaze u dva sliva, jadranski i crnomorski.

Maglić i Zelengora nalaze se u području NP Sutjeska.

Plan puta: Petak, 22.6.2018. polazak je iz Zagreba u 5 i 30 iz Trnjanske ulice, iza KD. Vatroslava Lisinskog. Vozimo se prema Sl. Brodu i dalje do Sarajeva. Nakon otprilike 6 sati vožnje dolazimo u Sarajevo. Razgled starog djela Sarajeva, ručak i  nastavljamo još 100 km prema Foči i Tjentištu gdje ćemo se smjestiti. Večera, noćenje.

Subota, 23.6.2018. doručak i odlazak na turu po Zelengori. Uspon na Uglješin vrh 1859m. koji se nalazi iznad jezera Gornje bare. To je jedna od najljepših tura po Zelengori sa odličnim vidicima prema Magliću, Volujku, Bioču, Lebršniku. Večera, noćenje.

Nedjelja, 24.6.2018. doručak i odlazak prema Magliću. Dolaskom na Prijevor dijelimo se u dvije grupe, jedna odlazi do Trnovačkog jezera, a druga kreće prema vrhu Maglić. Ponovo se nalazimo na Prijevoru i povratak do našeg smještaja. Većera, noćenje.

Ponedjeljak, 25.6.2018. doručak i polazak u smjeru Gacko, Nevesinje i Mostar. Razgled grada Mostara i ručak. Nastavljamo dalje prema Jablanici, Bugojnu, Jajcu, Banja Luci i Zagrebu. Dolazak u Zagreb do 22 sata.

Oprema, planinarska, hodački štapovi, zaštita od sunca, kiše, vrućine i hladnoće. S obzirom na visinu na kojoj ćemo se naći, a i na pravi planinski kraj vodite brigu da imate adekvatnu opremu.

Hrana, za dnevne ture potrebno je imati hranu i vodu u ruksaku, a doručak i večeru ćemo konzumirati u našem smještaju.

Napomena: Tura na Zelengoru nije prenaporna, ali tura na Maglić traži od planinara malo vještine i sposobnost da hoda 10 sati. Oni koji to ne mogu, napravit će turu do Trnovačkog jezera što je također lijepo i zanimljivo.

Cijena, prijevoz oko 500 kn, a cijena polupansiona je oko 15 eura. 15×3 =45 eura. Svaki pojedinačno plaća smještaj i hranu. Za odlazak prema Magliću, morat ćemo iznajmiti vozilo (loš put) čije iznajmljivanje će nešto koštati.

Zelengora, Maglić, a i cijeli kraj kroz koji ćemo proć sigurno će vas oduševiti i ostat će u lijepom sjećanju.

Prijave sa akontacijom od 300 kn do 10.6.2018.

Željko Novak, planinski vodič

Mob: 091 5410571