Cres-Tramuntana 13.01.2024. (subota)

Staza Macmalića

“Ovdje ispod panja najljepše se sanja dok Tramuntanu obasjava topla svjetlost danja” 

U drevnoj šumi Tramuntani na sjevernoj strani otoka Cresa žive Macmalići , mali šumski vilenjaci.Sakrivaju se u dupljama drveća , dobroćudni su ali ako se poremeti mir njihova doma postanu pakosni i osvetoljubivi te će te uplašiti a i povesti krivim putem. 

Bajkovito područje Tramuntane oduvijek je raspirivalo maštu i djece i odraslih.Na jedan dan ćemo zaboraviti svakodnevicu i potražiti Macmalića , hodati i nailaziti na čudesna stabla hrasta i kestena , napuštena sela , koja će nas vratiti u neka davna vremena .Svakako ćemo uživati ! 

POLAZAK : 13.01.’24. u 5,30 sati sa parkinga iza Dvorane “Lisinski” . Molim doći 15 minuta  ranije.

PLAN IZLETA : Vožnja kroz Gorski kotar u pravcu Brestove uz zaustavljanje na kavu. Iz Brestove plovimo na otok Cres te nastavljamo vožnju do mjesta Filozoći gdje započinje naša staza , kolokvijalno nazvana Staza Macmalića. Staza je kružna , i krševita i šumovita. Ispenjati ćemo vrh Halm (432 m) koji je stjenovit i razgledan u svim smjerovima. Nastavljamo našu hodnju uživajući u stoljetnoj šumi ,krševitim predjelima te nailazeći na ostatke starih i napuštenih sela koja svjedoče o težini otočkog života. Hodnja završava u Filozići te slijedi vožnja na trajekt te povratak u Zagreb                                                                     

  TEŽINA STAZA: Izlet je kondicijski srednje zahtjevan, cca 6 sati hodanja uz potrebne pauze. Dužina staze cca 13 km. Staza nije tehnički zahtjevna. Uspon na vrh Halm zahtjeva malu pomoć ruku na nekim djelovima. 

OPREMA: Planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama. Zaštita od sunca i vjetra. Čvrste gojzerice i rezervna obuća za bus.                                                                            

PREHRANA: Iz ruksaka , ponijeti min. 2 l tekućine. DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2024.godinu.                                                                                    

PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603 (molim obavezno nazvati)                                                     

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija  ( udio u trošku izleta ) 20 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ, IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ Cres”. 

Potvrdu proslijediti vodičici na Whatsapp ili Viber ! 

U slučaju loše vremenske prognoze ( kiša ) izlet će biti odgođen!                                                                                                 

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana prije, a nakon toga samo  iz medicinskih i opravdanih razloga. Svaki sudionik izleta potvrđuje da ispunjava zdravstvene ,tehničke i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu ,da je upoznat sa uvjetima izleta te da mu pristupa na vlastitu odgovornost i da će se pridržavati plana izleta ,uputa i odluka vodiča

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa izleta u skladu sa vremenskim prilikama i uvjetima na stazi.