Dinara 27-30.05.2023.  

Dinara je najviša planina u Hrvatskoj. Dugačka 20 km, široka gotovo 10 km, ujedno je i prirodna granica između Hrvatske i BiH. Najviši vrh s hrvatske strane je Sinjal 1831m, a s bosanske Troglav  1913m. Usponi na vrhove Dinare su dugi, strmi i naporni te traže od planinara dobru kondiciju. 

Plan puta: 

27.05. subota – Polazak iz Zagreba u 5 i 30 sati. Vozimo se autocestom do Svetog Roka gdje  nastavljamo dalje prema Kijevu preko Gračaca i Knina. U Kijevu ostavljamo kombije i uspinjemo se na vrh Kijevski Bat 1206m (KT HPO 17.5) . Ukupno imamo cca 11 km i 800m visinske razlike. Povratkom u  Kijevo odlazimo prema planinarskoj kući Sveti Jakov iznad Bitelića uz usputno zaustavljanje u Sinju radi 

dodatne opskrbe hranom i pićem. Večera i noćenje. 

28.05. nedjelja – Ustajanje u ranu zoru i priprema za turu. Polazak u 6.00 od Svetog Jakova na najviši  vrh Dinare Troglav 1913m. Do vrha s odmorima će nam trebati cca 6 sati. Duži odmor i spust na drugu  stranu i uspon na vrh Velika Duvjakuša 1708m (KT HPO 17.7) te spust do planinarskog skloništa Pume.  Odmor i povratak do planinarske kuće Sveti Jakov. Očekivano vrijeme hoda je cca 11 sati i više od  1200 m visinske razlike i oko 27 km. Do planinarskog skloništa Pume doći će nam prijatelji iz  planinarskog društva Sveti Jakov s okrjepom, a za najumornije budemo osigurali prijevoz do  planinarske kuće Sveti Jakov. Večera i noćenje. 

29.05. ponedjeljak – U jutarnjim satima penjemo se do vrha Mali Maglaj 1455m (KT HPO 17.8) do  kojeg će nam trebati oko 2 sata te povratak do Svetog Jakova. Ukupno cca 4 sata i 500m visinske  razlike. Spremanje i pozdravljanje s domaćinima i odlazak prema Kijevu uz usputno stajanje u Sinju za  opskrbu hranom i pićem. Dolaskom u Kijevo slobodno predvečer i noćenje. 

30.05. utorak – Polazak ujutro u 6.30 iz Kijeva do Glavaša. Spremanje za uspon na najviši vrh Hrvatske  Sinjal 1831m (KT HPO 17.1). Od Glavaša krećemo do izvora Gornji bunar gdje nastavljamo putem koji  ide ravno preko skloništa Martinova košara i dalje do vrha Sinjal. Na vrhu će biti duži odmor, a  povratak do Glavaša ćemo napraviti preko skloništa Drago Grubać. Povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima uz usputno stajanje na ručku u Gračacu.

PRIJEVOZ : kombi x2 

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota 27.05. u 5:30 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.  (molim doći 10 minuta ranije kako bi krenuli na vrijeme).  

OPREMA: planinarska, u skladu sa vremenskim prilikama (štapovi, zaštita od sunca i vjetra, gojzerice

PLANINARSKE OBILAZNICE: Hrvatska planinarska obilaznica, Hrvatske planinarske kuće, Najviši vrhovi  hrvatskih županija kao najjosnovnije, ali sam vrh Sinjal je KT mnogobrojnih obilaznica 

PLAĆANJE: Nakon prijave kod vodiča, akontacija u iznosu 40 EUR, utorkom od 19-20:30 sati u  prostorijama društva najkasnije do 30.04. Molim sve prijavljene da do tog datuma uplate akontaciju  zbog velikog interesa . Ukupna cijena aranžmana prijevoz, spavanje, večera u subotu i nedjelju bila bi 120 EUR, osim u slučaju većih prmjena cijena goriva. 

POVRAT AKONTACIJE bez navođenja razloga odustajanja od izleta do 10 dana prije izleta, nakon toga  samo u slučaju medicinskog i sl. opravdanog razloga uz dokumentaciju. 

PRIJAVE: Domagoj Pavlin 091 6676 658 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. 

Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu. 

Dodatne informacije: 

1. Smještaj 

Prve dvije noći spavanje je u planinarskoj kući Sveti Jakov u višekrevetnim sobama, kreveti na kat, a  treću noć spavamo u Cvitkovim dvorima u Kijevu (apartman). Za prva dva noćenja je potrebna ili  vreća za spavanje ili vlastita posteljina 

2. Prehrana 

Sva četiri dana tokom hodnje hrana iz ruksaka, a u nedjelju mogućnost kupnje pića na Pumama. Svakako računajte na minimalno 3 litre vode za nedjelju i utorak, neke energetske pločice i slično. U subotu i nedjelju imali bi večeru na Svetom Jakovu (gulaš i sl.), a u ponedjeljak ćemo imati pauzu  u Sinju gdje će biti duža pauza za ručak te u utorak pri povratku ručak u Gračacu. Za večeru u subotu i nedjelju prilikom uplate akontacije naglasite ako niste zainteresirani. 3. Odjeća Kraj je petog mjeseca i biti će sigurno toplo ali uzmite nešto i toplije ipak smo blizu 2000 m. Također  nešto i protiv kiše nek se nađe. Sunčane naočale i kreme za sunčanje pod obavezo.