Godišnji izlet: Chamonix i oko Chamonixa 22.-29.07.2023.

Opis kraja:

Alpsko mjesto Chamonix Mont Blanc je smješteno u jugoistočnom djelu Francuske na visini 1000m. Chamonix i Zermatt su mjesta koje si priželjkuje posjetiti svaki planinar koji želi vidjeti ili se popeti na neke od vrhova preko 4000 metara visine. Ovdje sve odiše planinarstvom, aktivnim sportovima i prekrasnim alpskim vrhovima.
Treking je namijenjen planinarima, ljubiteljima planinskog svijeta i prirode. Na ovaj treking mogu se priključiti planinari koji su u prosječnoj kondiciji. Treking nudi uživanje u ljepoti Chamonixa i u pogledima iz blizine na najviši vrh Europe na Mont Blanc. Također posjetit ćemo posebne ljepote ovog kraja.

Plan tura po danima:

1. dan u ranim jutarnjim satima polazimo iz Zagreba, vožnja do Chamonixa, smještaj u apartmanima i pred večer razgled mjesta.

2. dan idemo do mjesta Argentier odakle se žičarom dižemo do 1973 metra i potom nastavljamo pješice do ledenjaka Argentiere gdje se otvaraju spektakularni pogledi na kaskada seraka (vertikalni dijelovi ledenjaka). Nakon toga nastavljamo pješice po ugodnom šumskom putu do granice sa Švicarskom gdje se nalazi slapa u kaskadama de Berard koji je pod zaštitom Unesca. Posjetit ćemo i zanimljivi speleološki objekt.

3. dan gondolom se uspinjemo do područja Prarion gdje ćemo biti zadivljeni prelijepim pogledima . Put nastavljamo do planinskog tramvaja Mont Blanc i nastavljamo vožnju do visine 2372 metra visine. Put nastavljamo pješice u smjeru doma Tete Rouse 3200m. Dom se nalazi ispod samog masiva Mont Blanc odakle se otvara pogled na poznati dom Gouter i na Veliki kuloar ili poznatiji kao kuloar smrti.

4. dan čeka nas posebna avantura. Gondolom se uspinjemo do 3842 metra visine do Aiguille du Midi. To je već 50 godina svjetska atrakcija. Radovi na izgradnji su završeni, a svake godine tisuće turista, planinara, alpinista čeka na red za žičaru koju se mora unaprijed rezervirati. Nakon razgleda tog vrha i svih objekata koje je čovjek izgradio, spuštamo se žičarom do međustanice i
put nastavljamo pješice do ledenjaka Mer de Glace. Ako će biti vremena posjetit ćemo ledenu jamu u koju ćemo se spustiti po 400 stepenica.

5. dan odlazimo na južnu stranu Chamonixa. Sa žičarom se uspinjemo do Le Brevent 2525 metara visine. Pješice odlazimo do jezera Le Brevent i do donje stanice žičare Plan to Praz. Popodne ćemo posjetiti selo Le Tour sa žičarom se uspinjemo do vrha Charamill 1850m.. Ovisno o umoru povratak može biti žičarom ili pješice do srednje stanice žičare

6. dan odlazimo do La Flegere napravit ćemo kružnu turu do alpskih jezera Lac Blanc.

7. dan povratak za Zagreb. Ako će biti lijepo vrijeme dio puta ćemo proći kroz Švicarsku i preko prelaza Saint odakle se otvaraju pogledi na brojne četiri tisućnjake u Italiji i Švicarskoj.

Apartmani su namijenjeni za 4 osobe, opremljeni su sa kuhinjom i nalaze se u neposrednoj blizini grada Chamonixa. U blizini ima puno restorana u kojima se može nešto popiti i pojesti. Također postoje i trgovine poput Lidla, a cijene namirnica su slične našima ako ne i povoljnije. Iz iskustva za prehranu se potroši od 30 do 50 eura po osobi.
Treking i planinarske ture nisu zahtjevne, 4 – 6 sati dnevno. Prilagodit ćemo se skupini sudionika na turi.
Ovisno o vremenskim uvjetima raspored programa će se moguće prilagođavati istima.
Maksimalan broj učesnika je 16.

Cijena: 800 Eura po osobi

U cijenu je uključeno:

  • smještaj u 4 – krevetnim apartmanima
  • prijevoz, tunelarina, cestarina
  • žičare, gondole, zupčasta željeznica
  • organizacija i vođenje

Akontacija: molim da se nakon prijave uplati akontacija od 200€ na IBAN HPD Željezničar HR6723600001101578015 pod opis plaćanja: Chamonix  ;a pod poziv na broj: vaš OIB. Tom akontacijom se rezervira smještaj u Chamonixu.
Rok za prijavu je 12. 2 2023. Sva pitanja možete uputiti putem elektronske pošte ili telefonski.

Vodič: Željko Novak; mob 091 541 0571

Odustanak od izleta:

Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 20 dana prije izleta ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. 

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  • Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  • Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  • Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta ovisno o vremenskim promjenama i  uvjetima na terenu.