Istra: Staza 7 slapova 12.11.2023.(nedjelja)

Staza sedam slapova se s razlogom zove jednom od najljepših i najatraktivnijih staza u Istri. Na njoj ćemo uživati u raznolikoj prirodi, kanjonima, malim i malo većim jezerima, malim i malo većim slapovima ali i lijepim šumskim stazama. Staza se ubraja među najpopularnije planinarske staze Istre a svojim putem prolazi pored predivnih prirodnih ljepota rijeke Mirne i njenog pritoka rječice Drage. Putem ćemo imati poglede na sedam slapova, na razigrano korito, neka napuštena istarska sela i popularno izletište Kotli.

Svaki ljubitelj planinarenja i prirode bi trebao barem jednom proći ovu stazu uz žubor rijeke i osvježenje slapova. Na ovoj stazi će te priroda opet iznova iznenaditi svojom kreativnošću u stvaranju tako raznolikog terena i oblika na tako malom prostoru. Staza sedam slapova budi osjetila i puni energijom.

Plan izleta:

Nedjelja 12.11.2023. polazak u 5:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta .
Krećemo prema Buzetu. Uz kratko zaustavljanje za kavu nastavljamo, kako bi što ranije stigli na početnu točku našeg obilaska slapova. Uz pratnju lokalnih vodiča uživat ćemo u šetnji uz slapove, prelazak mostića te se punih nekoliko sati diviti prirodnim ljepotama Velog slapa, Zagona, Bačve, Male peći, Slapa, Zelenšćaka i Grjoka. Nakon trećeg slapa slijedi strmiji uspon uz stijenu nazvanu Greben koji je potpomognut sajlama i na dijelovima klinovima/stepenicama.  Predah ćemo napraviti u idiličnoj atmosferi sela Kotli, uz okrijepu iz ruksaka. Nastavljamo kroz napuštena sela Glistoniju i Šćaveti, prelazimo predivan Napoleonov most. Dužina staze je oko 15 km, a visinska razlika cca 300m.


VAŽNO: Za izlet je potrebna kondicija zbog dužine staze ali i oprez na strmijem djelu staze kao i na eventualnim skliskijim djelovima koje je potrebno proći.

Vrijeme i mjesto polaska: nedjelja 12.11.2023. polazak iz Zagreba u 5:30 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja:  oko 6 sati   

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima; obavezno gojzerice, naglavna lampa, zaštita od kiše

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka cijelim putem, minimalno 1 l vode

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS ( s plaćenom članarinom za 2023.)

Prijevoz: autobus

Prijave i informacije:  Akontacija 15 EUR – uplate kod vodiča utorkom u društvu od 18:45 do 19:30 ili nakon sastanka  ili na IBAN HPD Željezničar HR6723600001101578015. Opis plaćanja: 7 SLAPOVA  Poziv na broj: vaš OIB. Potvrdu uplate obavezno poslati na WhatsApp ili mail, ili osobno, vodičima utorkom od 19:00-20:30 u prostorijama društva. Akontacijom osiguravate svoje mjesto na izletu.

Vodiči:   Sonja Šikić  /  mob: 095 83 888 70 / e-mail:  sonjasikic@yahoo.com /  Mira Kukec / Mladen Stanković

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.