Izlet na otok Brač 15 – 17. 9.2017.

Bol, pustinja Blaca, Vidova gora, Gažul

Polazak  autobusa  je iz Trnjanske ceste, iza koncertne dvorane V.Lisinskog u petak 15.9.2017 u 5,30 h.. Slijedi   vožnja  do Makarske sa stankama  i ukrcaj na trajekt  do Sumartina u 12,30.  Vožnja traje 1 sat.

Tu nas  čeka  vodič s kojim  krećemo pješke do crkvice sv. Nikole iz XII stoljeća i na vidikovac  iznad Sumartina. Kružna tura traje  približno 2 sata. Zatim  posjećujemo općinsko sjedište Selca,  koja se u povijesti  spominju kao središte kamenarstva na otoku Braču. Tu ćemo razgledati poznati park sa spomenicima značajnih ljudi, te glavni trg i  monumentalnu crkvu koju zovu i bračkom katedralom.

Dalje slijedi vožnja autobusom 7 km do  Povlja gdje imamo privatan smještaj, kupanje po želji ili kraći uspon (15min) na obližnji vrh Gračišće sa panoramskim pogledom na Povlja i Biokovo .

Prije večere, preporuča se šetnja po Povljima i obilazak ostataka ranokrščanske bazilike iz 5-tog stoljeća i glagoljaškog samostana iz 11-tog. stoljeća poznatog po Povaljskoj listini i Povaljskom pragu.

Subota 16.9. Ranije ustajanje i vožnja 20 km do Bola. Slijedi ukrcaj na brod za uvalu Blaca. Tko ne želi posjetiti pustinju Blaca i čuveni samostan poljičkih pustinjaka ugrađen u pećini i stijenama još davne 1551 godine, može  ostati  u Bolu. Uspon do samostana traje 45 minuta, a isto toliko i razgled. Ručak iz  ruksaka. Nakon povratka u  Bol slijedi kupanje na Zlatnom ratu ili  šetnja po Bolu. Prema dogovoru organizirat ćemo zajedničku večeru u Povljima..

Nedjelja, 17.9. Vožnja  prema središnjem dijelu otoka, uspon do crkvice sv.Tome (1 sat), i nastavak vožnje do vrha Vidove gore(780m). Sa prekrasnog vidikovca pogled se pruža na srednjodalmatinske otoke i Bol sa Zlatnim ratom. Posjećujemo  12 m visoki križ od bračkog kamena i konobu Vladimir Nazor. Ovisno o raspoloživom vremenu  jedna se grupa može pješice za 45 minuta spustiti do planinarske kuće u Gažulu, a druga autobusom. Tu će nam bračko planinarsko društvo „Profunda“   pripremiti topli obrok.

Ukoliko bude vremena,  posjetit ćemo  i obližnje  mjesto Nerežišće, s čuvenom crkvicom sv.  Petra i Pavla iz 1413. godine i poznatu klesarsku radionicu “Goić“.

U 18 sati  planiramo  ukrcaj  na trajekt iz Supetra za Split i u kasnim večernjim satima dolazak u Zagreb.

Cijena  prijevoza ( trajekt, autobus)  za mali bus (najmanje 24 sudionika)iznosi 450kn, a za veliki 350kn ako bude najmanje 40 sudionika.

Za one koji se izletu priključe na Braču, cijena prijevoza je 120kn. Za dva noćenja treba predvidijeti  oko 160 kn, vožnja brodom do uvale Blaca  50kn, a ulaznica za samostan Blaca 40 kn.

Prijave i uplatu akontacije za troškove prijevoza od 150 kn prima Mira Vuković ili Ivan Črljenec do 8.08.., a ostatak do 5.9.2017,  utorkom na sastanku u društvenim prostorijama – Trnjanska 5-b,  od 19,30 – 21 h.  

Ukoliko se do 15.8. ne uplati akontacija, mjesto se može ponuditi članovima sa liste čekanja.

Vođa puta do  Sumartina  je  Mira Vuković, a Božena Kralj -Vrsalović i Ivan Črljenec po  otoku Braču. Vođe puta imaju pravo izmijeniti  program zbog eventualnih nepredviđenih okolnosti.

Oprema treba biti planinarska prilagođena vremenskim uvjetima predviđenim u tom razdoblju, kupaći pribor uz dodatna sredstva za zaštitu od sunca (kape, zaštitne kreme).

Želimo  vam nezaboravan boravak na Braču i ugodno druženje!

VOĐE PUTA:      

Mira Vuković, 091 5034893, 098596782

Božena Kralj-Vrsalović,  091 5905 930

Ivan  Črljenec, 0913452444  

……………………………………………………………………………………………

S prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnošću izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje i da ima plaćenu ovogodišnju članarinu HPD Željezničar, odnosno HPS.

      Sudionik je dužan pridržavati se uputa i odluka vodiča !