Izlet otok Murter, Vransko jezero i Orlovača 07.- 09.10.2022

PROGRAM IZLETA:


PETAK 07.10.2022
Polazak autobusa 14:30 iz Trnjanske ceste iza koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Vozimo se autoputom u pravcu otoka Murtera,odnosno do Resort Village Jezera. Tu nas dočekuju organizatori uz piće dobrodošlice i smještaj u mobilne kućice.Slobodno vrijeme za kupanjac ako će biti moguće.
Kućice su veličine 4+2 sa dvije spavaće sobe tako da u svaku idu četiri osobe za koje će se napraviti raspored spavanja.
Nakon smještaja i osvježenja dolazimo do kućice domaćina gdje će biti lagano druženje jer u subotu ipak idemo na izlet.
Za druženje piće i kolači dobrodošli !!!!
Svatko se vraća u svoju kućicu koje medusobno nisu jako udaljene i sve se može pješice.

SUBOTA 08.10.2022.
Doručak i ručak iz ruksaka i sastanak u 9 sati kako bi stigli sve obići i vidjeti ljepote Vranskog jezera .
Plan je krenuti busom do prvog ulaza Prosika gdje kreće naše razgledavanje. Zadržavanje za obilazak i kupnju ulaznica jer je Vransko jezero Park Prirode. /20,00 kn za članove planinarskih društava/.

Vransko jezero je s mediteranskom klimom,najveće prirodno jezero i jedno od najvećih močvarnih područja u mediteranskoj Hrvatskoj. Utočište ugroženim pticama, zimovalište za oko 100 000 ptica vodarica. Jezerski raj sportskih ribolovaca i biciklista od mora dijeli vapnenački greben. Poseban doživljaj različitosti voda na tako maloj udaljenosti. More uz jezero? Ili jezero tik do mora? Opis lokacije ovisi samo o tome koje vam je plavetnilo draže.

Drugi ulaz je ornitološki dio gdje se život se ovdje bučno glasa i to u zvuku ptica. Poseban je ornitološki rezervat u kojemu prezimljuje preko 100 000 ptica vodarica.
Zbog očuvanosti velike površine tršćaka i ugroženih vlažnih staništa, jezero je ornitološki raj. Uvršteno je u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe) te na Ramsarski popis močvarnih staništa od međunarodne važnosti.
Ekološka vrijednost prostora je neizmjerna i bezrezervno nudi sve potrebno za život biljaka i životinja bujajući u raznolikosti.
Na putu za najljepšio dio zaustaviti ćemo se na kavi u Maškovića hanu.

Han Jusufa Maškovića u Vrani je izgrađen u 17. stoljeću i služio je u civilne svrhe kao svratište, odmorište i rezidencija.

Nakon razgleda krećemo na vrh Kamenjak odakle se pružaju veličanstveni vidici koje je teško opisati ali ćemo ih zato zajedno vidjeti i doživjeti.

Povratak u kamp prema dogovoru.

Organizirana je zajednička večera i druženje do kasno u noć u obližnjoj konobi u mjestu Jezera do koje ćemo se prošetati a za povratak koji nije kompliciran će se svatko vratiti prema želji a isto tako može razgledati mjesto.

NEDJELJA 09.10.2022
Doručak i ručak iz ruksaka i polazak iz kampa oko 10 sati sa svim stvarima koje ostavljamo u busu.
Krećemo put Šibenika kako bi se popeli na vrh Orlovača koji se nalazi iznad tog grada.
Orlovača je sljeme na brdu Trtru. Vrlo je zanimljivo planinarima, premda nije najviše sljeme. U blizini Orlovače nalazi se planinarsko sklonište Zlatko Prgin. Žig Orlovače ili Krtolina ravnopravno vrijedi na Trtru kao KT HPO. Na vrhu je kutija s upisnom knjigom i žigom.
Obzirom da to nije zahtjevno penjanje nekih 1,5 sat gore i nešto manje dole ostaje nam dovoljno vremena za razgledavanje Šibenika.

Predvideni povratak za Zagreb oko 16-17 sati a sam dolazak na odredište je oko 21-22 sat.

Mislim da za ovaj izlet svi možemo biti grupa A.

Predviđeni troskovi:
Prijevoz autobusom 300,00 kn
Smještaj, boravišna pristojba i jednokratna prijava u mobilnim kućicama za dvije noći 300,00 kn.
Hrana: organizirana večera u subotu- izbor /srdelice ili pohano+ prilog+salata / 60,00 kn.
Piće se posebno plaća..Odluku o hrani mi možete reći u busu.
Ulaznica za Vransko jezero 20,00 kn

Obavezna je uplata akontacije 300,00,00 kn najkasnije do 06.09.2022.
Cjelokupna uplata bi trebala biti uplaćena do polaska.

PRIJAVE I UPLATE : kod Hane /mob.091 321-4523 utorkom u prostorijama društva od 18 sati.

U slučaju neuplaćene akontacije mjesto se ustupa onima sa liste čekanja, a krajnji rok za otkaz putovanja iz opravdanih razloga je 20.09.2022 uz povrat akontacije.


POTREBNA OPREMA: planinarske cipele, zaštita od kiše ili sunca, zamjenska odjeća, štapovi za hodanje, te ostala oprema za višednevni izlet, ovisno o vremenskim uvjetima.
MOLIM SVE DA DODU NA POČETNU TOČKU JER NISMO U MOGUĆNOSTI KUPITI PO STANICAMA ZBOG STAVLJANJA VELIKOG BROJA PUTNIH TORBI U PRTLJAŽNIK.
Radujemo se kruženju po Murter,.Šibeniku i okolnim brdima.


VODIČ: Hana Maurović mob: 0913214523
Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.