Izvješće sa izleta na BRAČ od 27.do 29.9.2013.

U petak, 27.rujna 2013 naše je Društvo (31 član)krenulo noćnim vlakom iz Zagreba u Split. Nada Batinica Trkulja je organiziralaprijevoz do Splita i Supetra. U Splituse petero planinara izdvojilo i krenulo na Mosor, a 26 na Brač. Prema planu u Supetru nas je u 8,30čekao minibus sa vođom puta Boženom Kralj-Vrsalović . Tu susepriključile još dvije planinarke, a budući daveći autobus nije mogao voziti doPustinje Blaca,Božena je ustupila svoj osobni auto,u kojemje Mladen Stankovićvozio tri planinarke. Sa svojim osobnim autom priključila nam se i Anamarija Sunara – simpatična turistička vodičica iz Splita. Vrijemenas je dobro poslužilo, sunčano i toplo.

Naš prvi cilj bio je Škrip – najstarije naselje na Braču, gdje smo razgledalizavičajni muzej uz stručno vodstvo i zatimna kratko prošlikroz mjesto Nerežišća, da pogledamo čuvenu crkvicu Sv. Petra. Nakon togasmo nastavili makadamskim putem do parkirališta iznad Pustinje Blaca i pješke krenuli do pastirskog sela Dragovode tedalje do poznatog samostana poljičkih pustinjaka ugrađenog u pećini i stijenama. Trebalo nam je približno 40 min laganog hoda nizbrdo po kamenitoj dobro markiranoj stazi.

Ove je godinesamostan –muzej ponovo otvoren (nakon adaptacija zbog odrona stijene prije četiri godine). Bili smo najavljenii uz stručno vodstvorazgledali smo to zanimljivo zdanje iz 1551 godine. Oko 14 sati smo nastavili busom putprema vrhu Vidove gore, krozpoznatu šumu crnog bora, a naša dva visokogorcasu krenuli pješice.

U turistički objekt, bivšiplaninarski dom”Vladimir Nazor ” nismo navratili zbogprilično visokih cijena. Sakupljači žigovasu pri samom vrhuudariližig780 m. Tu smo pročitali prvuod 14 edukativnihtabli poučne staze „Vidova gora“i obišli obližnji 12 m visoki križ te uživali u prekrasnim vidicima na srednjo dalmatinske otoke iBol sa Zlatnim ratom. Fotografiranju nije bilo kraja! Zatim je uslijedilospuštanje do pastirskog etno sela Gažul, gdje su nas dočekali planinari bračkog planinarskog društva „Profunda“. Zahvaljujući susretljivosti njihovog rukovodstva iorganizatorice Senke,skuhali su nam odličnujuhu, a Božena se pobrinula zatanjure, kruh,čaše i piće. Poklonilismo im Zborniknašeg društva i ubilježilise kao prvi gosti u njihovoj novoj planinarskoj kućiza čiju izgradnju je uvelike zaslužan i GSS, čiji su članovitaj vikend imali vježbe na obroncima Vidove gore i svratiliu Gažul. S obzirom da smo se duže od planiranogvremena zadržali u Gažulu, nismo stigli obići općinsko središte Selca, već se izravno uputili uPovlja, poznato povjesno mjesto na sjevernoistočnoj strani Brača. Tu je nakon smještaja u privatne apartmane ostavljeno svakom na voljukako ispuniti vrijeme do večere. Neki su posjetili ostatke ranokrščanske bazilike iz 5-tog, te samostana iz 11-tog stoljeća poznatog po Povaljskoj listini i Povaljskom pragu. Neki su se otišli okupati (uvala se orila od cikei vike, temperatura mora je bila 22 stupnja!)

Zatim je slijedila večera: svježe sardele u poznatoj povaljskojkonobi „KALA“ , pa tradicionalne Zrinkine palačinkeu dvoruBoženine obiteljske kuće, te domaće crno vino od vinara Tonka uz rezerve pića iz ruksaka. Posebna pohvala našoj članici Maji Vuković, koja je ispekla više od 7o palačinki!!

Pjevalo se do 23 sata, a neki su i produžili u obližnjim apartmanima.

Sljedeći dan u nedjelju, 29.9.većina je doručkovala kod Božene u dvoru. Moram spomenuti da su vrijedne planinarke između ostalogiz Zagreba donijele puno kolača, pa smo se teško rastali od stola, jer je u 8,15 trebalo krenuli dalje prema Bolu i Murvicama, gdje nas je čekao vodič. Nekoliko je planinaraostalo u Bolu, a 26 je krenulo prilično strmim, nemarkiranimputem u Zmajevu špilju(380 m)- obitavalištepopova glagoljaša izXV stoljeća. O tom vrijednom spomeniku pećinskog samostanskog života pričao nam jeslužbeni vodič Zoran Kojdić iz Murvica i zanimljivo objasnio figure i skulpture u samoj špilji. Jedan sat nam je trebalo do špilje, no sa predavanjem, odmoromi povratkom ukupno smo proveličetiri sata na tom dijeluBrača. Impresivan je bio povratak u selo Murvice kroz nove nasade vinograda u kamenu i nedavno požarom poharanom šumom. Zoranu smo ostavili žig špilje ipodsjetili da postojiknjižica –Obilaznica po špiljama lijepe naše koju je izdalo naše Društvo.

Na krajupješačkog dijela našeg izleta vrijeme se naoblačilo i počeopuhati Jugo. Dok je većina nastavila šetnju po Bolu, dvanaestero se okupalo na Zlatnom ratu. U 18 sati su svi bili na dogovorenom mjestu u autobusu, jer trebalo je stići u Supetar na trajekt u 19.30 i na vlak za Zagreb.

Na kraju hvala tvrtki “ Valiž“, ljubeznom vozaču Nevenu , vodičima , bračkim planinarima „Profunde“ i Povljanima koji su doprinijeli našem ugodnom druženju i boravku na Braču.

Dojmovi s ovog dvodnevnog izleta ostat će nam u trajnom sjećanju uz želju da se kruženje po Braču uskoro ponovi…..

 

Pripremila:

Božena Kralj-Vrsalović