IZVOR KUPE 22.05.2022.

Spomenik prirode – Izvor Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Područje je proglašeno zaštićenim 1963. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.


Brojni su razlozi zbog čega je „hodanje“ do samog izvora Kupe toliko popularno. Uređena staza skoro cijelim putem prolazi upravo uz samo korito rijeke otkrivajući predivne prizore, a nagrada svakog posjetitelja čeka na samom kraju – izvor predivnih boja. Zanimljiva je i činjenica da Kupa odmah iz malog jezera istječe kao velika rijeka. 

PLAN IZLETA: Polazak Nedjelja 22.05.2022. u 6:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta; vozimo se prema Delnicama te dalje prema Brodu na Kupi i mjestu Hrvatsko, netom nakon kojeg počinje naša tura. Ova staza je duga ukupno oko 12 kilometara  te traje okvirno 4-5 sati hodanja. Povratak je istim putem nazad. Fizički i tehnički nije zahtjevna ali uz nešto kraćih uspona i silazaka (stepenice, nagibi).


VRIJEME I MJESTO POLASKA: NEDJELJA 22.05. u 6:30 iza KD Vatroslav Lisinski
POVRATAK: u kasnim poslijepodnevnim / večernjim satima
PREDVIĐENO VRIJEME HODANJA:  4 – 5 sati   
OPREMA: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima
PREHRANA i VODA: opskrba iz ruksaka; pauza u ruralnom turističkom objektu „kod Josipa“ – prema izvoru rakijica u prolazu (10 kn) + slastica u povratku (kolač /štrudla 20 kn) – uz najavu kod prijave za izlet!
PRIJEVOZ: autobus do 50 osoba
TROŠKOVI IZLETA: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta
VAŽNO: obavezna ulaznica u NP Risnjak – za članove HPD 25.00 kn

PRIJAVE I INFORMACIJE:  Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn utorkom u društvu, prijave na telefon ili email uz obaveznu uplatu akontacije utorkom / molim uz prijavu i da li ćete konzumirati slasticu 

Vodič:   Sonja Šikić  /  mob: 095 83 888 70 / e-mail:  sonjasikic@yahoo.com

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke
uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Kupa | NP Risnjak
Kupa | NP Risnjak