Julijske Alpe: Kriški podi (2050 m) i Razor (2601m), 16.-17.07.2022. (sub.-ned.)

Kriški podi su jedno od najljepših mjesta u Julijskim Alpama i nalaze se na visini od 2050 mnv gdje je smješten Pogačnikov dom. U okolici doma se nalaze tri Kriška jezera, Spodnje, Srednje i Zgornje koje je ujedno i najviše slovensko jezero (2154mnv). Od doma vode brojne planinarske staze na okolne Julijske velikane kao i na naš cilj a to je Razor (2601mnv).

Razor sa svojih 2601m je šesta po visini planina u Sloveniji i smatra se jednim od velikana Julijskih Alpi, smješten je između prijevoja Luknja i Vršić na istoku i zapadu te dolinama Krnice i Trente na sjeveru i jugu, te je i dio nacionalnog parka Triglav.

Plan izleta:

Subota 16.07.2022: polazak u 5:00 sati iz Trnjanske ceste iza KD V.Lisinskog prema Sloveniji, u dolinu Vrata do parkirališta kod Aljaževog doma gdje parkiramo kombije i odakle kreće naša tura.

Krećemo u smjeru Dolkove Špice i Škrlatice te do bivka IV na Rušju gdje se odvajamo lijevo u smjeru Pogačnikovog doma. Dolazimo na Bovška vratca odakle nam se otvori pogled na Kriške podi i Pogačnikov dom u kojem noćimo.

Nedjelja 17.07.2022. ustajanje, doručak i priprema za uspon na Razor, za koji će nam trebati oko 2 sata hodanja (ovisi o tempu skupine), na vrhu duža pauza te povratak prema domu gdje je odmor i ručak, te  priprema se za povratak u dolinu.

Spuštamo se stazom preko Dovških vratc čez Sovatno, između Stenara i Bovškog Gamsovca u dolinu Vrata. Cijelo vrijeme imamo pogled na impozantnu sjevernu stijenu Triglava ispred sebe i tako dolazimo do Aljaževog doma gdje radimo pauzu i gdje naša tura završava.

Vrijeme i mjesto polaska: subota 16.07.2022. iz Zagreba u 5:00 sati iz Trnjanske ceste iza KD V. Lisinski

Povratak: Nedjelja 17.07.2022. u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja: 6-8 sati svaki dan

Obavezna oprema: standardna planinarska oprema u skladu s vremenskim uvjetima, planinarske gojzerice (obavezne !!). Za sve koji planiraju uspon na Razor obavezan ferata set (KACIGA,PENJAČKI POJAS,IPSILON KOMPLET,ZAMKA,GURTNA,KARABINER MATIČAR)!!!!

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka tokom ture, na domu je moguća kupnja pića i hrane

Prijevoz: kombij 2x 

Troškovi prijevoza: ovisno o broju prijavljenih sudionika, cijeni goriva i troška najma kombija na dan izleta)

Noćenje: u planinarskom domu Pogačnik plaća se dirktno pružatelju usluge 

Obavezni dokumenti: Važeća osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS-a s plaćenom članarinom za 2022.g, EURI za plaćanje noćenja i svih troškova u Sloveniji

Prijave i informacije kod vodiča: Goran Meašić mob: 098 313 821, poziv-sms-WhApp-Viber

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.