Kamešnica, Dinara i Svilaja 28-30.05.2022.

Još 5 mjesta slobodno

(Glavaš, Lišanjski vrh , Bat )

Kamešnica je najistočnija planina Dinarskog lanca uz granicu Hrvatske i BiH. Najviši vrh je Konj (1856m) koji se nalazi u BiH, a i svi najviši vrhovi nalaze se preko granice. Na hrvatskoj strani najviše se ističe vrh Glavaš 1308m.

Dinara je najviša planina u Hrvatskoj. Dugačka je 20 km, a široka gotovo 10 km, a ujedno je i  prirodna granica između Hrvatske i BiH. Najviši vrh s hrvatske strane je Sinjal 1831m, a s bosanske Troglav 1912m.

Svilaja je planina u Dalmatinskoj Zagori. Pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok između Sinjskog i Petrovog polja u dužini 30 km. Najviši vrh je Bat 1508m.

Plan puta:

28.05. subota – Polazak iz Zagreba u 5 i 30 sati. Vozimo se prema Donjim Koritima u podnožju Kamešnice uz zaustavljanje za kavu. U Donjim Koritima spremamo se na turu na vrh Glavaš (1308m) cca 5 sati hoda sa 700m visinske razlike. Povratkom u Donja Korita odlazimo prema Vrlici uz usputno zaustavljanje u Sinju za dodatnu opskrbu hranom i pićem. U Vrliku dolazimo u privatan smještaj te se pripremamo za noćenje i sutrašnju turu.

29.05. nedjelja – Odlazak iz Vrlike u 7.00 sati. Vozimo se do izvora Cetine gdje krećemo prema Lišanjskom vrhu (1794m) uz usputne odmore. Očekivano vrijeme hoda je cca 8 sati i više od 1200 m visinske razlike. Predvečer se vraćamo na spavanje u Vrliku i pripremamo za sutrašnju turu.

30.05. ponedjeljak – Ujutro odlazimo iz smještaja, a polazak iz Vrlike je u 7.00 sati. Vozimo se do planinarskog doma Orlove stine iznad Zelova. Pripremamo se za turu na najviši vrh Svilaje, Bat (1508m). Samo hodanje trajat će cca 5 sati sa oko 600 m visinske razlike. 

U popodnevnim satima povratak prema Zagrebu uz potrebna usputna zaustavljanja te dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Hrana i piće: hrana za vrijeme izleta biti će u vlastitoj organizaciji svakog sudionika, a u Sinju i Vrlici postoji mogućnost nabavke hrane/pića. Također je u smještaju moguće nešto skuhati, a prema dogovoru možemo svratiti negdje na večeru.

Napomena: izlet je predviđen za osobe sa odličnom kondicijom, pogotovo drugi dan.

Obavezna oprema: planinarske cipele (gojzerice), planinarski štapovi, zaštita od sunca (šešir, kapa, sunčane naočale, krema za sunčanje), zaštita od vjetra, rezervne majice

Dokumenti: Važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica

Troškovi izleta: 700 kn – prijevoz + 2 noćenja u Vrlici. Cijena je podložna promjeni u slučaju veće promjene cijene goriva.

Obavezna je uplata akontacije 300 kn najkasnije do 15.4.2022., a ostatak najkasnije tjedan dana prije polaska na izlet. 

Prijevoz: 2x kombi

Planinarske obilaznice: Hrvatska planinarska obilaznica, Hrvatske planinarske kuće

Prijave: Domagoj Pavlin 091 667 6658

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. 

Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.