Kanjon Kamačnik, 16.07.2023. (ned)

Izvorište Kamačnika nalazi se na 405 metara n.m. Voda izvire iznepoznate dubine, a do sada je istraženo 118 metara dubine izvora. Izvorište Kamačnika jedno je od 5 najdubljih u Europi. Na stjenama kanjona raste tisa – najugrođenija vrsta stabala u Gorskom Kotaru. U gornjem toku Kamačnika nalazi se novo postavljena poučno – didaktička staza, koja tumači prirodne značajke zaštičenog područja. Na šetnici uz potok Kamačnik postavljena je Panova staza, niz od pet zvučnih instalacija, osmišljena kao osjetilna (akustična) staza koja posjetiteljima pruža uvid u igru zvuka kao umjetničkog i edukativnog medija. Također, na šetnici je postavljena i botanička staza, na kojoj se posjetioci putem sadržaja info tabela mogu informirati i educirati o biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na području Značajnog krajobraza Kamačnik.

Tu se zadržavamo oko pola sata za prvu kavu a onda svi zajedno idemo u obilazak.

Šetnja po mostićima i stazom do samog izvora traje oko 2 sata i ništa nije prezahtjevno.

Ukoliko i nekome i bude previše  hodanja imamo mjesto predviđeno za odmor pa će nas se biti moguće pričekati na tom mjestu dok ostatak grupe ode do samog izvora.

Kod povratka od izvora imati ćemo na livadi pauzu za ručak iz ruksaka gdje ćemo se družiti i osvježiti od ljetnih vrućina. Imajte sve sa sobom, najmanje 1,5 litra vode.

Povratak je predviđen za oko 15 sati a do samog ulaza opet imamo oko sat i pol hodanja /ovisi o grupi/.

Na ulazu se nalaze ugostiteljski objekti gdje će biti moguće u povratku ručati, popiti kavu pa ćemo se i tu zadržati neko vrijeme kako bi još malo uživali.

Vrijeme i mjesto polaska: Nedjelja, 16.07.2023. u 8:00 sati iz Trnjanske ceste iza KD Vatroslav Lisinski

Povratak: oko 20:00 sati u Zagreb

Prehrana i voda: Iz ruksaka tokom hodnje, uzeti minimalno 1,5 l vode

Oprema: Osnovna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima

Troškovi izleta: cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih. Cijena ulaznice u kanjon je 4,00 eura.

Prijave i informacije: Prijave kod Hane Maurović uz akontaciju od 15,00 eura, utorkom u prostorijama Društva od 19:30 – 21:00 sati ili na račun društva HR6723600001101578015 pod poziv na broj: vaš OIB, a pod opis plaćanja: Kamačnik uz obaveznu najavu organizatoru izleta.

Organizator izleta: Hana Maurović mob:091-321-4523 (molim zvati nakon 18 sati)