Kanjon rijeke Krupe i Zrmanje 30.09.2023. (sub)

Šetnja kanjonom rijeke Zrmanje i Krupe zasigurno će vam dugo ostati u sjećanju. Predivne tirkizne i modroplave nijanse u kontrastu s divljim zelenilom i netaknutim kršom čine ovaj krajolik stvarno posebnim.
Rijeka Krupa sa svojim pritokom rijekom Krnjezom, desni je pritok rijeke Zrmanje i predstavlja poseban doživljaj neotkrivene i „netaknute“ Hrvatske. Njezinih 19 slapova, od kojih je najpoznatiji slap Deveterac, koji nosi ime po devet sedrenih kaskada a koje završavaju s 13 metara visokim slapom, spadaju u jedno od najljepših mjesta Hrvatske.

Pitoreskni Kudin most, nastao krajem 19 st., prema narodnoj predaji simbol je ljubavi mladića prema djevojci s druge strane rijeke. Most je remek-djelo gradnje u suhozidu. Sastoji se od 12 lukova izgrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova. Jedino je mjesto prelaska s jedne strane rijeke na drugu.

Manastir Krupa u blizini izvora Krupe izgrađen je u 14 st., najstariji je pravoslavni samostan u Hrvatskoj, i zaštićeni spomenik kulture.

Plan izleta:

Subota 30.09.2023. polazak u 5:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta vozimo se prema Gračacu i dalje do sela Ravni Golubić odakle počinje naša tura. Spuštamo se grebenom Vratolom do ušća rijeke Krupe u rijeku Zrmanju, i idemo do slapa Veliki buk na rijeci Zrmanji te povratak istim putem do ušća. Nastavljamo uzvodno markiranom planinarskom stazom uz rijeku Krupu prema Kudinom mostu. Neposredno prije Kudinog mosta staza se diže na rub kanjona odakle se pruža prekrasan pogled na Krupu s 150 m visoke stijene koja se uzdiže nad Krupom. Spuštamo se do Kudinog mosta te nastavljamo  preko osiguranog klinčanog puta do ušća Krnjeze u Krupu. Nastavljamo i završavamo kod Manastira Krupa.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra kondicija sudionika.

Vrijeme i mjesto polaska: subota 30.09.2023. polazak iz Zagreba u 5:30 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja:  7-8 sati   

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka, uzeti dovoljno vode (min. 2 l)

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2025.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta / broj sudionika ograničen!

Prijave i informacije:  Akontacija 15 EUR – uplate kod vodiča utorkom u društvu od 18:45 do 19:30 ili nakon sastanka   

Vodiči:   Sonja Šikić  /  mob: 095 83 888 70 / e-mail:  sonjasikic@yahoo.com /  Iva Saćer Čakarun / Mladen Stanković

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.