Karavanke: Begunjščica-Veliki vrh (2060m)

Begunjščica je gora koja pripada masivu Karavanke, najdužem europskom masivu, 120 km dugom. Nalazi se istočno od Stola i najviši vrh je Veliki vrh (2060m) s kojega se pružaju prekrasni pogledi na cijelu srednju Sloveniju.

Plan izleta:

Ljubelj -Planina Preval (Bornova pot)-Roblekov dom (čez Rožu)-Veliki vrh (2060m)-dom na Zelenici- Ljubelj

Subota 22.10.2022 polazak u 5:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta prema Sloveniji, uz jednu kraću pauzu vozimo se prema Ljubelju. S parkirališta na Ljubelju krećemo u smjeru planine Preval i Roblekovog doma. Staza zvana “Bornova pot” prvo prolazi kroz šumu zatim izlazi iz šume na strmu dobro zaštićenu bočnu stranu padine  te nas dovodi do Bornovog tunel ( potrebna čeona svjetiljka). Tunel je dug svega 200 m, dao izgraditi vlasnik Šentanskog rudnika Born Julius 1891. god. Bio je zaljubljenik u prirodu i divlje životinje te ovdje naselio veći broj jelena i košuta. Tunel mu je dopuštao lakši pristup lovištima na južnoj strani Begunjščice. Na sredini  tunel je prekinut otvorom koji služi za svjetlo i ventilaciju. Staza nakon izlaska iz tunela vodi zapadnom stranom Begunjščice i dolazi do sipara kojeg treba priječit, ulazi u šumu i dovodi nas do planine Preval. Odavde nastavljamo čez Rožo do Roblekovog doma. Staza prvo vodi kroz šumu a zati izlazi na otvoreni i strmi travnati dio padine gdje započinje strmiji uspon koji je na mjestima osiguran klinovima. Od Roblekovod doma serpentinasta strma staza vodi do vrha Begunjščice. Ovdje se otvaraju pogledi na Vrtaču, Stol, Košutu. S vrha se vraćamo do raskrižja te nastavljamo strmi spust kroz kamenjar i klekovinu, te do dijela kamenjara osiguranog sajlama. Nakon toga nastavljamo priječenje po siparu. Prelaskom preko sipara staza se počinje uspinjati kroz kamenjar prolazeći nekoliko kamina i nastavlja spust sjevernom stranom Begunjščice. Nakon toga kreće serpentinasti spust po siparu do Doma na Zelenici. Od doma na Zelenici staza do Ljubelja vodi kroz šumu.

Ljubelj-Preval (kroz Bornov tunel) 1:30 sat

Preval-Roblekov dom (čez Rožu) 1:30 sat

Roblekov dom-Veliki Vrh 1:00 sat

Veliki Vrh-Dom na Zelenici- Ljubelj 3:00 sata

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika , ima tehničkih detalja

Vrijeme i mjesto polaska: subota 22.10.2022.  polazak iz Zagreba u 5:30 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja:  7-8 sati    

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, kaciga

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka tokom hoda

Prijevoz : 2 kombija 

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2022.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta.

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn kod vodiča , obavezno me kontaktirajte 

Vodiči: Iva Saćer Čakarun, mob:091 576 8444 

             Nevenko Špoljarić

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta ovisno o vremenskim promjenama i  uvjetima na terenu.

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. 

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  • Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  • Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  • Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“