Koranski planinarski put, nedjelja 23.06.2024.

Nedjelja,  23.6.2024.

Koranski planinarski put je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u zaselku Donje Gnojnice i vodi uz ponor Jovac, pa kanjonom Korane, uz nekoliko živopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkveni, najvišoj točki puta (295 m) gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15 stoljeća. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena, sa kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice, nazad do škole.

Staza je vrlo atraktivna sa divnim krajolicima i vidicima, a kako je obilazimo na sam početak ljeta možemo računati i na kupanje na lijepo održavanom kupalištu u Donjim Gnojnicama gdje će nam domaćini iz PD Crvene stijene napraviti gulaš i ispričati nam mnoge zanimljivosti ovoga kraja.

Plan izleta:

Polazak iz Zagreba u 7:00h s parkirališta iza Inine zgrade

Vožnja do zaselka Donje Gnojnice s usputnim stajanjem na kavi. Dolaskom na početnu točku dočekati će nas domaćini iz PD Crvene stijene od kojih ćemo zainteresirani moći kupiti Dnevnike obilaznice po cijeni od 8 eura te će nas upoznati sa zanimljivostima Kordunskoga kraja.

Koranski planinarski put zanimljiva je staza koja nas vodi kroz šumu, uz obalu rijeke Korane i stare mlinove na njenom putu i sve to sa samo 200-tinjak metara visinske razlike i jednim kraćim oštrim usponom. Ima 6 kontrolnih točaka koje ćemo obići te ćete moći utisnuti pečate u dnevnike. Između četvrte i pete kontrolne točke nalazi se kupalište na kojem ćemo napraviti dužu pauzu za kupanje i gulaš od divljači koji će nam pripremiti domaćini iz PD Crvene stijene po cijeni od 8 eura za odrasle i 7 eura za djecu. Nakon kupanja i ručka krećemo dalje obići još dvije kontrolne točke i veseli se vraćamo u naš prijevoz i putujemo kućama.

Ukupna dužina hodačke ture je oko 6 sati sa pauzama.

Polazak za Zagreb oko 18:30 h

Težina: Kondicijski srednje zahtjevna, 13 km i 300 m visinske razlike, odlična za sve dobne skupine, vrijeme hodnje s uključenim odmorima oko 6 sati.

Vrijeme i mjesto polaska: nedjelja, 23.6.2024. u 7:00 s parkirališta iza Inine zgrade

Troškovi izleta: Obavezna akontacija (udio u trošku izleta) 15 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ,

IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ Koranski planinarski put”. Uplate na račun isključivo nakon telefonske prijave vodiču.

Oprema: Planinarska, u skladu s vremenskim prilikama (gojzerice, štapovi, zaštita od sunca, prva pomoć).

Ponijeti kupaći kostim i ručnik, nadamo se kupanju u Korani.

Prehrana: Tijekom ture iz ruksaka, gulaš prema želji (nije obavezno) po cijeni od 8 eura za odrasle, 7 eura za djecu (reći kod prijave), min. 2 litre vode

Obavezno sa sobomponijeti osobnu, planinarsku iskaznicu s uplaćenom članarinom za 2024.g. i zdravstvenu iskaznicu.

PRIJAVE: kod vodiča– OBAVEZNO nazvati, ukoliko se ne javim povratno ću vam se javiti (najbolje zvati iza 17:00)

Vodič: Danijela Medaković 095 54 888 05

Napomena: U slučaju jako loše vremenske prognoze izlet se odgađa.

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana a nakon toga samo  iz medicinskih i opravdanih razloga.                                                                                                                     

Napomena: U slučaju lošeg vremena izlet se otkazuje!

Svaki sudionik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2024. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“