Košuta (Veliki vrh 2088 mnv) 08.-09.09.2018.

Košuta najduži planinski greben u Sloveniji (oko 10 km), pripada planinskom lancu Karavakne. Sam greben ujedno je i granica između Slovenije i Austrije. Na grebenu Košute nalazi se 6 vrhova preko 2000 mnv, naš cilj Veliki vrh (2088 mnv) najzapadniji je dio grebena. S vrha pružaju se prekrasni pogledi na Karavanke, Julijske Alpe, Visoke i Niske ture u Austriji.

Usput čemo posjetiti i Dovžanovu sotesku koji je formirala rijeka Tržička Bistrica. Kanjon je 1998. god. proglašen prirodnim spomenikom Slovenije zbog jedinstvenih ostataka fosila iz doba paleozoika.

Kanjonu daju ljepotu i šest visokih stožastih kamenitih stijelna “ Kušpagarjevi turnovi” gdje je uređeno i penjalište. Kroz Dovžanovu sotesku prolaze i geološka staza, šumska poučna staza, planinarska staza- nama najzanimljivija tzv. “Bencetova pot” osigurana sajlama i klinovima.

 

Plan izleta:

Subota 08.09.2018 polazak u 5:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta prema Sloveniji, uz jednu kraću pauzu vozimo se prema Tržiću. Zaustavljanje u selu Čadovlje, gdje je ulaz u Dovžanovu sotesku. Razgled soteske, te nastavak prema Dolini gdje je naše ishodište staze za dom na Kofcah . Dolazak u dom , smještaj , mogućnost obroka i noćenje. Dom na Kofcah nalazi se na južnom dijelu Košute  i pružaju se divni pogledi na okolne planine sve do Triglava.

Predviđeno vrijeme hoda oko 4-5 sati.

Nedjelja 09.09.2018. buđenje u 6:00 , doručak te polazak u 7:00 prema Velikom vrhu  (2088 mnv). Moguče je ostaviti višak stvari u domu. Put vodi dio po travnatom terenu a dio po kamenom. Staza ide po grebenu Košute i pruža prekrasne poglede na okolne vrhove Slovenije i Austrije. Nakon odmora i slikanja na vrhu, vraćamo se na dom na Kofcah. Odmor i okrijepa, te polazak prema Dolini i povratak u Zagreb.

Predviđeno vrijeme hoda 5-6 sati.

Vrijeme i mjesto polaska: subota 08.09.2018. polazak iz Zagreba u 5:30 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja:  prvi dan :4-5 sati ; drugi dan: 5-6 sati

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka tokom hoda uz dopunu u domovima , moguća večera prvi dan na domu na Kofcah te doručak i ručak drugi dan (prehrana na domu plaća se u eurima direktno pružatelju usluge).

Prijevoz : ovisno o broju prijavljenih ( autobus, minibus, kombi, auto..)

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS ( s plaćenom članarinom za 2018.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta.

Noćenje u domu  12 e uz predočenje iskaznice HPS-a +1 e boravišna taksa (plaćanje u domu pružatelju usluge).

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn kod vodiča utorkom na sastancima SDI  (broj sudionika izleta ograničen) ili putem e-maila ili na telefonski.

 

Vodić: Iva Saćer Čakarun, mob:091 576 8444 ; e-mail: iva.sacer@gmail.com

 

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost , da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2018. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Izvor: visit-trzic.com :Bencetova pot             Izvor: Iva Saćer Čakarun: Greben Košute