Košuta – Veliki vrh (2088m) (28.-29.1.2017.)

Opis kraja:

Košuta je 10 km dugi greben koji se pruža istočno od graničnog prijelaza Ljubelj, i spada u skupinu Karavanke. Sami greben čini granicu između Slovenije i Austrije, sa prosječnom visinom od 2000 metara te velikim i dugim plohama koje se pružaju prema jugu na slovensku stranu. Strana koja gleda prema Austriji strmo se ruši u dubinu pa ova planina svakako daje dojam snage i veličine. Takav oblik posebno je interesantan u zimskom periodu, pogotovo u planinarskom smislu, a posebno ako se izvrši uspon na jedan od vrhova: Veliki vrh (2088m), Kofce gora (1967m), Kladivo (2094m). Najviši i najteže dostupan vrh je Košutnikov turn (2133m).

Zahvaljujući pl.domu na Kofcah (1488m), u kojem ćemo biti smješteni, omogućeno nam je ostvarenje ovog izleta i u zimskom periodu. Inače, boravak u ovom kraju, kako zbog pogleda na greben Košute, tako i zbog pogleda u daljinu, postaje i ostaje boravkom za pamćenje. Tome svakako pridonose Storžić, Kamniške alpe, Begunjščica, Stol, te u daljini Julijske alpe sa dobrim starim Triglavom.

Plan puta:

SUBOTA  28.1.2017.

Sastanak u 6,45 sati na parkiralištu iza KD Vatroslava Lisinskog, odakle polazimo u 7 sati. Vozimo se prema Ljubljani, Kranju, Tržiću i Podljubelju. Nakon pauze za kavicu nastavljamo do mjesta Podljubelj, odakle je potrebno pješice oko 2,5 sata do Doma na Kofcah. Jednim dijelom krećemo se po cesti, a potom strmijim usponom kroz šumu do doma. Nakon smještaja i okrijepe, poslijepodne ćemo iskoristiti za pripremu sutrašnjeg uspona na Velikih vrh, a koja će obuhvatiti vježbu i provjeru opreme.  Zatim nam slijedi večera, i druženje uz prigodnu zabavu.

NEDJELJA: 29.1.2017.

Grupa koja vrši uspon na Veliki vrh kreće u 7,00 sati. Uspon traje otprilike 2 sata.

Druga grupa napravit će izlet do Doma na Šiji (40 min) ili, ako to uvjeti dozvole, uspet će se do Kofca gore.

Povratak u Dom svima je oko 12,00 sati, nakon čega slijedi ručak i priprema za silazak preko kuće na Kalu u kanjon Dovžanove sutjeske (koju je izdubila i time ukrasila Tržaška bistrica), gdje će nas čekati naš autobus. Dolazak u Zagreb do 21 sat.

Hrana:

Dom je opskrbljen hranom i pićem, a moguća je i hrana iz ruksaka.

Ručak 3-6 Eura, pivo 2,2 Eur.

OPREMA:

Kompletna zimska planinarska – dobre cipele, ski-štapovi, naočale, krema protiv sunca, rezervna odjeća, gležnjaci. Za uspon na Veliki vrh, treba ponijeti cepin i dereze. VREĆA ZA SPAVANJE NIJE NEOPHODNA, ALI JU MOŽETE PONIJETI ZBOG VLASTITOG KOMFORA.

NAPOMENA:

NE ZABORAVITI OSOBNU ISKAZNICU, PLANINARSKU ISKAZNICU I EURE

CIJENA:

150 kuna – prijevoz

Noćenje – 12 Eura

Neka i Vama Košuta postane planina ugodnih sjećanja!

Vaši vodiči: ŽELJKO NOVAK – mob. 091 5410571, zeljko.novak4@gmail.com

                SANJA NOVAČKI – mob 091 5308919, sanjanovacki@gmail.com