KOŠUTA-VELIKI VRH (2088m) 29.-30.1.2022.

OPIS KRAJA:

Košuta je planina koja ima 10 km dugi greben, a proteže se  istočno od graničnog prijelaza Ljubelj, a pripada skupini  Alpa  Karavanke. Sami greben čini granicu između Slovenije i Austrije, sa prosječnom visinom od 2000 metara te velikim i dugim plohama koje se pružaju prema jugu na slovensku stranu. Strana koja gleda prema Austriji strmo se ruši u dubinu pa ova planina ostavlja  dojam pitome i divlje planine. Takav oblik posebno je interesantan u zimskom periodu, pogotovo u planinarskom smislu, a posebno ako se izvrši uspon na jedan od vrhova: Veliki vrh (2088m), Kofce gora (1967m), Kladvo (2094m). Najviši i najteže dostupan vrh je Košutnikov turn (2133m).

Zahvaljujući pl. domu na Kofcah (1488m), u kojem ćemo biti smješteni, omogućeno nam je ostvarenje ovog izleta i u zimskom periodu. Inače, boravak u ovom kraju, kako zbog pogleda na greben Košute, tako i zbog pogleda u daljinu, postaje i ostaje planinom za pamćenje. Tome svakako pridonose Storžić, Kamniške alpe, Begunjščica, Stol, te u daljini Julijske alpe sa dobrim starim Triglavom. Dom na Kofcah poznat je po ponudi dobre hrane.

PLAN PUTA:

Subota  29.1.2022.

Sastanak u 6,45 sati na parkiralištu iza KD Vatroslava Lisinskog, odakle polazimo u 7 sati. Vozimo se prema Ljubljani-Kranju, Tržiću. Proći ćemo kroz impozantnu Dovžanovu sutjesku i dalje nastavljamo pješice prema predjelu Kal gdje se nalazi kuća kod koje radimo kraću pauzu. Put nastavljamo kroz šumu i na izlazu iz šumskog pojasa otvara se pogled na greben Košute sa pl. domom na Kofcah.  Nakon smještaja i okrijepe, poslijepodne iskoristit ćemo za pripremu sutrašnjeg uspona na Velikih vrh, a koja će obuhvatiti vježbu I  provjeru I podešavanje opreme.  Zatim nam slijedi večera, i druženje uz nadam se dobru  zabavu.

Nedjelja: 30.1.2022.

Grupa koja vrši uspon na Veliki vrh kreće u 7,00 sati. Uspon traje otprilike 2 do 3  sata.

Druga grupa napravit će izlet do Doma na Šiji (40 min) ili, ako to uvjeti dozvole, uspet će se do Kofca gore.

Povratak u dom je do 12,00 sati, nakon čega slijedi ručak i priprema za silazak preko kuće na Kalu I do grada Tržiča. Dolazak u Zagreb do 21 sat.

HRANA:

Dom je opskrbljen hranom i pićem, a moguća je i hrana iz ruksaka. Za oba dana dok smo na terenu hranu i piće treba imati u ruksaku.

Ručak  – 6 do 10 Eura

OPREMA:

Kompletna zimska planinarska – Zimske cipele, ski-štapovi sa širokim krpljicama, naočale, krema protiv sunca, rezervna odjeća, gležnjaci. Dvije kape, dvoje rukavica. Za uspon na Veliki vrh, treba ponijeti cepin i dereze (ne žabice !!!).

VAŽNO:

NE ZABORAVITI OSOBNU ISKAZNICU, PLANINARSKU ISKAZNICU I EURE TE COVID PUTOVNICU.

CIJENA:

250 kuna – prijevoz, organizacija puta

Noćenje (uključena posteljina) s doručkom 22 Eura (to je obavezno), polupansion 29 Eura, puni pansion 37 Eura(noćenje, doručak, ručak ili večera)

Vodič:  ŽELJKO NOVAK – Mob. 091 541 05 71

Neka i Vama  planina Košuta ostane planina ugodnih sjećanja!

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022 godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene ili otkaza izleta ovisno o vremenski prilikama i uvjetima na terenu.