KOŠUTA,VELIKI VRH (2088m) 17-18.02.2024.

Opis kraja:

Košuta je planina koja ima 10 km dugi greben, a proteže se  istočno od graničnog prijelaza Ljubelj, a pripada skupini  Alpa  Karavanke. Sami greben čini granicu između Slovenije i Austrije, sa prosječnom visinom od 2000 metara te velikim i dugim plohama koje se pružaju prema jugu na slovensku stranu. Strana koja gleda prema Austriji strmo se ruši u dubinu pa ova planina ostavlja  dojam pitome i divlje planine. Takav oblik posebno je interesantan u zimskom periodu, pogotovo u planinarskom smislu, a posebno ako se izvrši uspon na jedan od vrhova: Veliki vrh (2088m), Kofce gora (1967m), Kladvo (2094m). Najviši i najteže dostupan vrh je Košutnikov turn (2133m).

Zahvaljujući pl. domu na Kofcah (1488m), u kojem ćemo biti smješteni, omogućeno nam je ostvarenje ovog izleta i u zimskom periodu. Inače, boravak u ovom kraju, kako zbog pogleda na greben Košute, tako i zbog pogleda u daljinu, postaje i ostaje planinom za pamćenje. Tome svakako pridonose Storžić, Kamniške alpe, Begunjščica, Stol, te u daljini Julijske alpe sa dobrim starim Triglavom. Dom na Kofcah poznat je po ponudi dobre hrane.

 Plan puta:

SUBOTA  17.2.2024.

Sastanak u 6:45 sati na parkiralištu iza KD Vatroslava Lisinskog, odakle polazimo u 7:00 sati. Vozimo se prema Ljubljani-Kranju, Tržiću. Proći ćemo kroz impozantnu Dovžanovu sutjesku i dalje nastavljamo pješice prema predjelu Kal gdje se nalazi kuća kod koje radimo kraću pauzu. Put nastavljamo kroz šumu i na izlazu iz šumskog pojasa otvara se pogled na greben Košute sa pl. domom na Kofcah.  Nakon smještaja i okrijepe, poslijepodne iskoristit ćemo za pripremu sutrašnjeg uspona na Velikih vrh, a koja će obuhvatiti vježbu,  provjeru I  podešavanje opreme.  Zatim nam slijedi večera, i druženje uz nadam se dobru  zabavu.

NEDJELJA: 18.2.2024.

Grupa koja vrši uspon na Veliki vrh kreće u 7:00 sati. Uspon traje otprilike 2 do 3  sata. Druga grupa napravit će izlet do Doma na Šiji (40 min) ili, ako to uvjeti dozvole, uspet će se do Kofca gore.

Povratak u dom je do 12:00 sati, nakon čega slijedi ručak i priprema za silazak preko kuće na Kalu i do grada Tržiča. Dolazak u Zagreb do 21 sat.

HRANA I PIĆE:

Dom je opskrbljen hranom i pićem, a moguća je i hrana iz ruksaka. Za oba dana dok smo na terenu hranu i piće treba imati u ruksaku.

OPREMA:

Kompletna zimska planinarska – Zimske cipele, planinarski štapovi sa širokim krpljicama, naočale, krema protiv sunca, rezervna odjeća, gležnjaci. Dvije kape, dvoje rukavica. Za uspon na Veliki vrh, treba ponijeti cepin i dereze (ne žabice).

NAPOMENA:

NE ZABORAVITI OSOBNU ISKAZNICU, ZDRAVSTVENU i PLANINARSKU ISKAZNICU ( s uplaćenom članarinom za 2024.), I EUR

CIJENA:

Prijevoz i organizacija puta 40 eura

Noćenje:

Noćenje (uključena posteljina) s doručkom 22 Eura (to je obavezno)

Polupansion 29 Eura

Puni pansion 37 Eura (noćenje, doručak, ručak ili večera)

PRIJAVA I AKONTACIJA: Kod vodiča, akontaciju od 30 eura potrebno je uplatiti najkasnije do 24.1.2024.

VODIČ: Željko Novak mob. 091 541 05 71

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2024. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.