Mjesečev Plato-Diviška. Otok Krk        

   04.02.2024.(nedjelja) 

Mjesečev plato je krševita zaravan na jugozapadu otoka Krka.Izniman krajolik koji izgledom podsjeća na površinu Mjeseca na prvi pogled djeluje negostoljubivo i beživotno , međutim, nije tako. U surovom kamenjaru stada ovaca pronalaze travčice a cvjetići sramežljivo izviruju pružajući glavice prema suncu.Tu je i lokva Diviška,prava oaza u tom kršu koja se smjestila podno istoimenog vrha, suhozidima podjeljena na pet djelova.Sa vrha Diviška pružaju se pogledi na Velebit , Senjski kanal , kvarnerske otoke te na nepregledne kilometre suhozida.Tu su i mrgari ,građevine koje služe za prikupljanje ovaca a građeni su u obliku cvijeta te su po tome jedinstveni u svijetu i prava su umjetnička djela marljivih lokalnih stanovnika. Krajolik koji je jedinstven i zauvijek ostane u uspomeni , uvijek mu se rado vraćam ! 

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 04.02.2024.u 6,00 sati , vožnja kroz Gorski kotar u pravcu otoka Krka uz zaustavljanje na kavu. Nastavljamo vožnju prema Baški gdje kod crkve sv.Ivana započinje naša staza.Lijepo građena staza se umjereno uspinje kroz gustu borovu šumu na kraju koje započinje Mjesečev plato, slikovita i krševita zaravan kojom nastavljamo prema vrhu Diviška u podnožju kojeg je lokva Diviška.Nakon uživanja na vrhu povratak je dijelom istim putem do raskrižja na početku Mjesečevog platoa gdje nastavljamo u pravcu zapada te se kamenjarom kroz kanjon spuštamo na početnu točku naše ture. 

Radi zahtjevnosti terena, pokaže li se potreba, formirati će se i grupa B koja će hodati do Mjesečevog platoa i vratiti se istim putem.

POLAZAK : 4.2.24. u 6,00 sati iza Dvorane Lisinski . Molim doći ranije 15 minuta                                                                        

 TEŽINA STAZE: Izlet je kondicijski  zahtjevan, cca 7 sati hodanja uz potrebne pauze. Dužina staze cca 14 km. Staza nije tehnički zahtjevna ali zahtjeva spretnost hodanja po krševitom terenu. 

   OPREMA: Planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama. Zaštita od sunca i vjetra. Čvrste gojzerice i rezervna obuća za bus.                                                                            

PREHRANA: Iz ruksaka , ponijeti min. 2 l tekućine. DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2024.godinu.                                                                                    

  PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603 MOLIM OBAVEZNO NAZVATI !!!                                  

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija  ( udio u trošku izleta ) 20 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ, 

 IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ Krk”. 

Potvrdu proslijediti vodičici na Whatsapp ili Viber ! 

U slučaju loše vremenske prognoze ( kiša ) izlet će biti odgođen!                                                                                                 

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana a nakon toga samo  

iz medicinskih i opravdanih razloga.                                                                                                                      

Svaki sudionik izleta potvrđuje da ispunjava zdravstvene ,tehničke i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu ,da je upoznat sa uvjetima izleta te da mu pristupa na vlastitu odgovornost i da će se pridržavati plana izleta ,uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa izleta u skladu sa vremenskim prilikama i uvjetima na stazi.  

Vodič: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603