Moščenice-Trebišća-Perun 22.04.2023. (subota)

Trebišća su napušteno selo i središnja točka mitsko – povijesne staze koja od Mošćenica vodi do vrha Perun ( 881 m ). Nalaze se na području Parka prirode Učka i dio su povijesne i arheološke baštine. Staza prolazi obroncima Učke , područjem na kojem su živjeli prvi Slaveni i po mitologiji njihovi bogovi. Stazu prate poučne ploče i skulpture akademskog kipara Ljube de Karine te nam približavaju staroslavensku mitologiju , Peruna , boga neba i vatre koji upravlja munjama i gromovima , i Velesa , boga kaosa i podzemlja. Stazom nas prate i zanimljivi citati isklesani u kamenu, susrećemo boga Velesa u obliku kamene zmije a pod vrhom drveni totem koji prikazuje boga Peruna koji gleda na sve četiri strane svijeta.

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 22.04.2023. u 6 sati sa parkirališta iza Dvorane “Lisinski”. Vozimo se prema Mošćenićkoj dragi uz usputno zaustavljanje na kavu .Naše hodanje započinjemo u Mošćenicama , prolazimo kroz napuštena sela Potoki i Trebišća te se preko Potrebišća penjemo na vrh Perun. Povratak istim putem .Povratak u Zagreb u večernjim satima.

VRIJEME I MJESTO POLASKA:  Subota, 22.04.2023. u 6:00 sati iz Zagreba iza Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Molim doći 15 min ranije.

TEŽINA STAZE : Staza nije tehnički zahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna. Dužina staze je cca 13 km a predviđeno vrijeme hodanja uz potrebne pauze je 6 sati (ovisi o veličini planinarske grupe).

OPREMA: Osnovna planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama.

HRANA I PIĆE: Iz ruksaka , ponijeti dovoljne količine vode.

 DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2023.godinu.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Kod vodiča 091 7607 603 (molim obavezno nazvati )

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija 15 eura vodiču utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun Društva IBAN: HR6723600001101578015. U poziv na broj upisati svoj OIB a pod svrha uplate je “Perun”.  Potvrdu o uplati obavezno poslati vodiču na WhatsApp ili Viber.

VODIČ: Brankica Bračun mob: 091 7607 603

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.