Obiteljska sekcija: Premužićeva staza 10.09.2023.

Izlet je prvenstveno namijenjen djeci planinarima te njihovim roditeljima, bakama, djedovima…

Premužićeva staza na Velebitu građena je od 1930.-1933., što znači da je našoj krasotici punih 90 g. Ona je pravo remek-djelo graditeljstva, jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhova sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge. Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Dionica koju ćemo mi prohodati kreće kod pl.doma Zavižan, preko Rossijevog skloništa, sve do pl. doma Alan. To je najljepša dionica staze duga je ukupno 15 km. Hodnje s odmorima biti će oko 6:30 sati.

Mjesto i vrijeme polaska: Nedjelja,10.09.2023. u 05:30 sati (doći najkasnije do 5:20 sati) iz Zagreba iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog .Vožnja cca 3,5 h u jednom smjeru. Povratak u Zg oko 21 h.

Prehrana i tekućina: iz ruksaka tijekom cijele hodnje. Dio hrane i napitaka koji će vam trebati nakon hodnje možete ostaviti u busu u frižider torbi i sl.

Napomena: u ruksaku ponijeti dovoljno vode za cijeli dan!!!  Na stazi nije moguća opskrba vodom!!

Oprema: gojzerice ili visoke tenisice za hodanje, štapovi, rezervna odjeća i  tenisice za bus, zaštita od sunca, ostala planinarska oprema u skladu s vremenskim uvjetima.

Prijevoz: autobusom,

Troškovi izleta : prijevoz oko 20 €/osoba (ovisno o popunjenosti); ulaznice u NP Sj. Velebit: obiteljska 16 €, pojedinačna s popustom: planinari, umirovljenici 5€, djeca do 6 g. besplatno.

Dokumenti: Planinarska iskaznica HPS-a s uplaćenom članarinom za 2023. god. (Obavezna je planinarska iskaznica radi popusta i na ulaznice u NP Sj. Velebit.), zdravstvena i osobna iskaznica.

Prijave i informacije: kod vodiča uz akontaciju od 15 €. Akontaciju uplatiti na IBAN HPD Željezničar HR6723600001101578015. Opis plaćanja:  Premužićeva staza. Poziv na broj: vaš OIB. Potvrdu uplate obavezno poslati Ani Milin na WhatsApp ili mail ili osobno, vodičima utorkom od19:00-20:30 u prostorijama društva.

Vodiči:
Ana Milin, mob.091 6526239 mail: ana.milin@autosiget.hr
Zvonko Kolić, mob. 091 4552392 mail: zvonkolic@gmail.com

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.