Rusov pohod – Medvednica, 13. travnja 2019.

sa prošlogodišnjih stranica organizatora, HPDa Nikola Tesla:

Rusov pohod – Tragom prvog izleta planinara PD “Nikola Tesla”
Pohod se održava od 1993. godine pod nazivom «Tragom 1. izleta PD «Nikola Tesla», a od 2003. godine pohod se održava pod nazivom: Rusov pohod odnosno preimenovan je po nadimku našeg zaslužnog člana, inicijatora i pokretača pohoda Antuna Željka Matišina- Rusa koji je preminuo u kolovozu 2002. godine.

Od 2013. godine uveli smo promjene u trasi pohoda koje su se pokazale opravdanim, obzirom na protok sudionika i ugodnije sudjelovanje u pohodu. Dakle, upisna mjesta pohoda su kod potoka Bliznec na zagrebačkoj strani i u mjestu Pila kod Stubičkih toplica, na zagorskoj strani Medvednice.

Okupljanje sudionika je između 7,30 i 10,00 sati na oba upisna mjesta: na parkiralištu kod potoka Bliznec na sljemenskoj cesti (početak Bikčevićeve staze) i u mjestu Pila pokraj Stubičkih toplica gdje će se obavljati upis sudionika, izdavanje knjižica i kontrolnih listića. Također, na upisnim mjestima su info-punkovi za pružanje informacija vezanih za pohod.

Smjer pohoda je:

Parkiralište kod potoka Bliznec – odmorište na Njivicama – dom na Hunjki – vrh Sljemena/TV toranj – planinarski dom «Runolist» gdje je cilj pohoda.
Pila – dom na Hunjki – vrh Sljemena/TV toranj – planinarski dom «Runolist».
Kontrolna točka 1 je na Njivicama za prilaz sa zagrebačke strane i u mjestu Pila za prilaz sa zagorske strane,dok je na Hunjki kontrolna točka 2, gdje se sastaju oba smjera. Na kontrolnim točkama se ovjeravaju kontrolni listići, a na cilju pohoda (KT-3) se ovjerava obilazak pohoda i dodjeljuju priznanja, i to:

za 3 sudjelovanja na pohodu – brončana značka
za 5 sudjelovanja na pohodu – srebrna značka
za 7 sudjelovanja na pohodu – zlatna značka
za 10 sudjelovanja na pohodu – plaketa
za 15 sudjelovanja na pohodu – posebna plaketa
za 20 sudjelovanja na pohodu – posebna značka
Trasa pohoda ima, uz uobičajene planinarske markacije, prigodne oznake s natpisom «Rusov pohod». Cjelokupna trasa pohoda može se prijeći za 4 do 5 sati laganog hoda, bez obzira na izbor prilaza. Očekujemo sudjelovanje što većeg broja planinara, ljubitelja prirode i svih onih koji znaju da je pješačenje u prirodi temelj zdravog života.
Na cilju pohoda u planinarskom domu «Runolist» organizirana je planinarska zabava uz živu glazbu, a u domu se mogu dobiti i razna jela i pića po popularnim cijenama.