Omiška dinara 23.10-25.10.

Omiška Dinara niska je planina u Splitsko-Dalmatinskoj županiji uz obalu Jadranskog mora. Dugačka je 15 m i prirodni je nastavak Poljičke planine te spoj prema Biokovu. Omeđuje je rijeka Cetina sa zapadne i sjeverne strane. Najviši vrh je Kula (ili Imber) visok 863 m. Svrha se pružaju prekrasni vidici na otoke Brač i Hvar, dolinu rijeke Cetine i Poljica te na Mosor i Biokovo.

Omiška Dinara prekrasan je spoj mora, rijeke  i planina te prekrasnih vidika.

Ferrata Fortica:

Nalazi se u Omišu i dobila je ime po utvrdi Fortica koja se nalazi iznad grada. Ferrata je specifična po svojim prekrasnim vidicima prema gradu Omišu i rijeci Cetini. Uspon traje oko 30 min i savladava se visinska razlika od 200 m nadmorske visine. Ferrata je tehnički i kondicijska srednje zahtjevna (K2/T3).

Ferrata Perunika:

Kreće iz Podstrane, dugačka je 280 m i prelazi se 140 m nadmorske visine. Karakteristična je po eksponiranim dijelovima, vertikalnim skokovima i opremljena je stepenicama od 2 – 20 m. Po težini je srednje zahtjevna (K2/T3).

Plan puta:

1 dan. Petak 23.10.2020. polazaka iz Zagreba u 5:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta, vozimo se prema Omišu uz kratka zaustavljanja. Po dolasku u Omiš dočekat će nas vodič PD Imber iz Omiša te idemo na prvu turu Omiš-ferrata Fortica-Borak-Omiš. Nakon ture planiran je  razgled Omiša. Te povratak u smještaj i noćenje.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3-4 sata. 

2.dan Subota 24.10.2020. Lokva Rogoznica – sv. Vid – Luda Kuća – vrh Kula – Luda Kuća – Podašpilje

Doručak i polazak u 7:30 prema Lokvi Rogoznici odakle počinje uspon prema vrhu Kula (Imber) visokom 863 m.Uspon je dosta zahtjevan jer kreće gotovo s nula metara nadmorske visine. S vrha je pružaju prekrasni pogledi na Brač, Hvar, dolinu rijeke Cetine… S vrha se vračamo nazad do planinarske kuće Luda kuća te krećemo na drugu stranu prema Podašpilju, gdjeje nas čeka prevoz. Nakon ture idemo u razgled kanjona Cetine i Radmanovih Mlinica. Povratak u Omiš i noćenje. 

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 5-6 sati.

3.dan Nedjelja 25.10.2020. Ferrata Perunika i sv. Jura 

Doručak i polazak u 7:45 prema Podstrani i Perunu, gdje nas čeka vodič PD Perun koja će nas povesti na ferratu Perunika, ferrata traje oko 30 mina i nakon izlaska iz ferrate idemo do kapelice Sv. Jurja, te povratak do kombija. Vožnja prema Splitu, te eventualni posjet tvrđavi Klis. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3 sata.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika, tehnički detalji K2/T3, prijaviti se mogu samo planinari koji imaju iskustva s ferratama.

Vrijeme i mjesto polaska: petak 23.10.2020. polazak iz Zagreba u 5:30 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Obavezna oprema za penjanje:

  • penjački pojas
  • osiguravajući komplet Y
  • kaciga
  • karabiner matičar 3-4 kom
  • paničar
  • zamka

Obavezna oprema: uz penjačku premu, standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima 

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka sva tri dana tokom planinarenja

Prijevoz: kombi (maksimalan broj sudionika 18)

Noćenje: cijena na bazi 2 noćenja oko 230 kn po osobi, uplata na licu mjesta pružatelju usluge

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2020.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta.

Prijave i informacije: Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn, molim da me obavezno kontaktirate putem e-maila ili mobitela. 

Vodići:   Iva Saćer Čakarun  , mob:091 576 8444 ; e-mail: iva.sacer@gmail.com

Slavko Patačko, mob: 098 1633515

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2020. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.