Omiška Dinara i ferata Perunika 22-24.10.2021

Omiška Dinara niska je planina u Splitsko-Dalmatinskoj županiji uz obalu Jadranskog mora. Dugačka je 15 km i prirodni je nastavak Poljičke planine te spoj prema Biokovu. Omeđuje je rijeka Cetina sa zapadne i sjeverne strane. Najviši vrh je Kula (ili Imber) visok 863 m. Svrha se pružaju prekrasni vidici na otoke Brač i Hvar, dolinu rijeke Cetine i Poljica te na Mosor i Biokovo.

Omiška Dinara prekrasan je spoj mora, rijeke i planina te prekrasnih vidika.

Ferrata Fortica:

Nalazi se u Omišu i dobila je ime po utvrdi Fortica koja se nalazi iznad grada. Ferrata je specifična po svojim prekrasnim vidicima prema gradu Omišu i rijeci Cetini. Uspon traje oko 30 min i savladava se visinska razlika od 200 m nadmorske visine. Ferrata je tehnički i kondicijska srednje zahtjevna (K2/T3).

Ferrata Perunika:

Kreće iz Podstrane, dugačka je 280 m i prelazi se 140 m nadmorske visine. Karakteristična je po eksponiranim dijelovima, vertikalnim skokovima i opremljena je stepenicama. Po težini je srednje zahtjevna (K2/T3).

Plan ture:

1 dan. Petak 22.10.2020. polazaka iz Zagreba u 6:00 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta, vozimo se prema Omišu uz kratka zaustavljanja. Po dolasku u Omiš krečemo na prvu turu Omiš-ferrata Fortica-Borak-Omiš. Nakon ture slobodno vreme po Omišu. Povratak u smještaj i noćenje.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3-4 sata. 

2.dan Subota 23.10.2020. Lokva Rogoznica – Sv. Vid – Luda Kuća – vrh Kula – Luda Kuća – Podašpilje

Doručak i polazak u 7:15 prema Lokvi Rogoznici odakle počinje uspon prema vrhu Kula (Imber) visokom 863 m. Uspon je dosta zahtjevan jer kreće gotovo s nula metara nadmorske visine. S vrha je pružaju prekrasni pogledi na Brač, Hvar, dolinu rijeke Cetine… S vrha se vraćamo nazad do planinarske kuće Luda kuća te krećemo na drugu stranu prema Podašpilju. Odmor u Radmanovim Mlinica, te se ukrcavamo na brod koji će nas prekrasnom Cetinom dovesti do Omiša.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 5-6 sati.

3.dan nedjelja 24.10.2020. Ferrata Perunika i sv. Jura 

Doručak i polazak u 7:30 prema Podstrani i Perunu, na ferratu Perunika. Ferrata traje oko 45 minuta i nakon izlaska iz ferrate idemo do kapelice Sv. Jurja, te povratak do kombija. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3 sata.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika, tehnički detalji K2/T3, prijaviti se mogu isključivo planinari koji imaju iskustva s feratama !!!!

Obavezna oprema za ferratu

  • penjački pojas
  • osiguravajući komplet Y
  • kaciga
  • karabiner matičar 3-4 kom
  • paničar
  • zamka
  • rukavice za feratu

VAŽNO: Tko nema potrebnu opremu neće moći pristupiti turi!!!

Obavezna oprema: uz penjačku opremu,standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima 

Vrijeme i mjesto polaska: petak 22.10.2021. polazak iz Zagreba u 6:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog.

Prehrana i voda: za vrijeme planinarenja opskrba iz ruksaka

Prijevoz :2x kombi (maksimalan broj sudionika 18), uz pridržavanje epidemioloških mjera (maske obavezne)

Noćenje: cijena na bazi 2 noćenja oko 200 kn/osobi, uplata na licu mjesta pružatelju usluge Camp Galeb

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2021.), COVID potvrda

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta, prijevoz brodom 25 kn/osobi

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn kod vodiča (prije prijave molim da obavezno kontaktirate vodiče) 

VodičiIva Saćer Čakarun  mob: 091 576 8444

Nevenko Špoljarić  mob: 098 982 2675

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi, da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2021. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.