OMIŠKA DINARA I FERRATA PERUNIKA 6.-8.05.2022. (pet-ned)

Omiška Dinara niska je planina u Splitsko-Dalmatinskoj županiji uz obalu Jadranskog mora. Dugačka je 15 km i prirodni je nastavak Poljičke planine te spoj prema Biokovu. Omeđuje je rijeka Cetina sa zapadne i sjeverne strane. Najviši vrh je Kula (ili Imber) visok 863 m. S vrha se pružaju prekrasni vidici na otoke Brač i Hvar, dolinu rijeke Cetine i Poljica te na Mosor i Biokovo.

Omiška Dinara prekrasan je spoj mora, rijeke i planina te prekrasnih vidika.

Ferrata Fortica:

Nalazi se u Omišu i dobila je ime po utvrdi Fortica koja se nalazi iznad grada. Ferrata je specifična po svojim prekrasnim vidicima prema gradu Omišu i rijeci Cetini. Uspon traje oko 30 min i savladava se visinska razlika od 200 m nadmorske visine. Ferrata je tehnički i kondicijska srednje zahtjevna (K2/T3).

Ferrata Perunika:

Kreće iz Podstrane, dugačka je 280 m i prelazi se 140 m nadmorske visine. Karakteristična je po eksponiranim dijelovima, vertikalnim skokovima i opremljena je stepenicama od 2 – 20 m. Po težini je srednje zahtjevna (K2/T3).

Plan ture:

1 dan. Petak 06.05.2022. polazaka iz Zagreba u 6:00 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta, vozimo se prema Omišu uz kratka zaustavljanja. Po dolasku u Omiš krećemo na prvu turu Omiš-ferata Fortica-Borak-Omiš. Nakon ture slobodno vreme po Omišu. Povratak u smještaj i noćenje.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3-4 sata.

2.dan Subota 07.05.2022. Lokva Rogoznica – Sv. Vid – Luda Kuća – vrh Kula – Luda Kuća – Podašpilje

Doručak i polazak u 8:00 prema Lokvi Rogoznici odakle počinje uspon prema vrhu Kula (Imber) visokom 863 m.Uspon je dosta zahtjevan jer kreće gotovo s nula metara nadmorske visine. S vrha je pružaju prekrasni pogledi na Brač, Hvar, dolinu rijeke Cetine… S vrha se vraćamo nazad do planinarske kuće Luda kuća te krećemo na drugu stranu prema Podašpilju, gdje će nas brod po Cetini odvesti do Omiša.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 5-6 sati.

3.dan nedjelja 05.08.2022. Ferata Perunika i sv. Jura

Doručak i polazak u 7:30 prema Podstrani i Perunu, na feratu Perunika. Ferata traje oko 45 minuta i nakon izlaska iz ferate idemo do kapelice Sv. Jurja, te povratak do kombija. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3 sata.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika , tehnički detalji K2/T3, prijaviti se mogu isključivo planinari koji imaju iskustva s feratama i potrebnu opremu za korištenje na feratama (ferata set, kaciga)

Vrijeme i mjesto polaska: petak 06.05.2021. polazak iz Zagreba u 6:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Obavezna oprema za feratu

  • penjački pojas
  • osiguravajući komplet Y
  • kaciga
  • karabiner matičar 3-4 kom
  • paničar
  • zamka
  • rukavice za feratu

VAŽNO: Tko nema potrebnu opremu neće moći pristupiti turi!!!

Obavezna oprema: uz penjačku opremu,standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka sva tri dana tokom planinarenja, poslije po dogovoru

Prijevoz: 2x kombi (maksimalan broj sudionika 18), uz pridržavanje epidemioloških mjera (maske obavezne)

Noćenje: cijena na bazi 2 noćenja oko 250 kn po osobi, uplata na licu mjesta pružatelju usluge Kamp Galeb

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2022.), covid potvrda

Troškovi izleta: Cijena prijevoza (najam kombija, gorivo, autocesta oko 470 kn /osobi) ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta, prijevoz brodom po Cetini 35 kn/osobi

Važno: Izlet se odvija prema propisanih epidemiološkim mjerama

Prijave i informacije: Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn kod vodiča (prije prijave molim da me obavezno kontaktirate)

VodičiIva Saćer Čakarun  mob: 091 576 8444 ; e-mail: iva.sacer@gmail.com

Nevenko Špoljarić   mob: 098 982 2675

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.