OPŠ 2018. – 5.5.2018. Kalnik

Nakon olujnog nevremena koje nas je zahvatilo u petak, pomalo oprezno ali i hrabro krenuli smo prema Kalniku.

Naš medeni bus na putu se zaustavio u obližnjem selu s ciljem ostvarenja preporučenog  jutarnjeg unosa kofeina. Kratko druženje i okrjepa osnažili su duh za nova osvajanja. Ostavljajući iza sebe kafić koji je zadržao nostalgiju minulih vremena krenuli smo prema lovačkom domu u Vratnu.

Nakon iskrcavanja na parkiralištu kolega Petar uputio nas je u osnove određivanja našeg položaja na karti i orijentacije u prostoru. Tako „usjevereni“ krenuli smo prema prvoj prepreci – ruševnom i skliskom mostu koji je bio jedini prijelaz preko nabujalog potoka. Dobro smo zagrijali mišiće za mogući novi oblik rekreacije – plivanje. Nasreću potrebe za tim nije bilo. Ulaskom u šumu dočekala nas je amazonska atmosfera – vlažan zrak, nabujalo raslinje i podivljali insekti.

Uspon na Kalničku gredu dokazao je svrhu čvorologije. Naime vlažna strmina zbog koje smo gubili tlo pod nogama, primorala nas je da udružimo zamke i olakšamo uspon. Na početnom vrhu dočekao nas je prekrasan pogled na Prigorski kraj i gustu šumu Pake. Niska magla i oblačno vrijeme nisu narušili zadivljujuć pogled. Napunili smo rezervoar bombonima od svinje (širem puku znano kao čvarci) na mjestu Škrinja (504 m), te  nastavili put do kraja grede. Škrinja je jedan od tri vrha, ostala dva su Vuklec (572 m) i Podrevec (547 m).Osim pogleda, opijao nas je zrak prepun mirisa raznih biljaka (i neizostavnog sredstva protiv komaraca). Popraćeni kratkim pljuskom došli smo do Planinarskog doma Kalnik. Nakon ukusnog obroka (predlažem štruklje sa sirom) i odmora svanulo je sunce!

Zbog vlažnog tla odluka je pala da Zube ostavimo za idući izlet. Brzim putem kroz šumu stigli smo do vrha Vranilac ( 643m). Blizu vrha osvojili smo dio zanimljive ferate Koprivnički smjer. Nakon pečatiranja i okinute zajedničke fotke vratili smo se do Planinarskog doma. Dio entuzijasta posjetilo je Stari grad Kalnik, dok je ostatak čekao ukrcaj i povratak u Zagreb uz kavu, zabavljajući se vezanjem čvorova i pregledavanjem fotografija. Zaključno, ovo je bilo jedno od ugodnijih i zanimljivih izleta, te svakako preporučam svakome da obiđe Kalničku gredu i uživa vizualnim, olfaktivnim i gustativnim obilježjima Kalničkog kraja.

 

Lucija Srbljinović