OPŠ – 5. izlet – Zeleni vir -Vražji prolaz, 27.4.2019.

Naš pohod počinje sa starog mjesta kod društva u 6,30.

Još sam malo mamuran i neispavan od puta iz Jordana , doslovce direktno sa aerodroma odlazim na izlet.

Vrajži prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hišica još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi oko 200 ha.

Nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 – 649 m. Posebnu atrakciju rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija kojom je odjenut cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije, poznat i izvan Hrvatskih granica.

Zeleni vir

Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se, kao kakva bijela zavjesa, ruši potok obasipajući ulaz tisućama kapljica. Ime je dobio po smaragdno – zelenoj boji vode jezerca čiji se izvor u spilji i ne primjećuje.

Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale, izgrađene 1921. godine, koja je ujedno i prva hidrocentrala sagrađena u Gorskom kotaru.
Kako bi rekao Mladen Stankovic “munjara”.

U neposrednoj blizini hidrocentrale nalazi se lijepo uređen izletnički dom s restoranom.


Vražji prolaz

Među prirodnim osobitostima kojima je priroda obilato podarila okolicu Skrada, Vrajži prolaz zauzima posebno mjesto. Jedan je od najljepših Hrvatskih kanjona pun divlje romantike.
Kroz usku guduru, jedva dva metra široku, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se, divlje šumeći, planinski potok Jasle.
Nad njim, na nosačima usječenim u živu stijenu, načinjene su galerije i mostići kojima se prolazi. Naokolo su strme stijene, a u dubini, pod nogama huči zapjenjen potok. Kako se pritom osjeća prolaznik, ne treba posebno opisivati…Put kroz tu bučnu stihiju završava podno ulaza u spilju Muževa hišica.


Muževa hišica

Mala špilje u kojoj se nekada stanovništvo skrivalo pred Turcima. Prostranim se hodnikom dužine 200 m ulazi u dubinu spilje , a na njezinom je kraju manja dvorana s jezercem.U spilji ima nekoliko stalagmita i stalaktita, a temperatura vode i zraka je konstantnih 8 stupnjeva. Za dublje razgledavanje spilje potrebno je ponijeti svjetiljku.

Nevjerojatno mi je kako tako blizu Zagreba postoji skriveno mjesto koje obavezno treba posjetiti i uživati u predivnoj prirodi.
Sa svakim posjetom planini, prirodi čovjek se na jedan način stopi sa njom i ponese komadić kući.

Ovaj izlet mi je samo potvrda da zaista živimo u najljepšoj zemlji na svijetu, na nama je da je čuvamo, njegujemo i predamo novim generacijama netaknutu.

Hvala svim vodičima i ekipi na ugodnom druženju i lijepom izletu.

Goran Sajko