OTOK  KRK 14. 5. 2022.

Mjesečev plato ili  Planina Mjesec

Diviška 471m,  Hlam 461m,  Zakam 194m

Opis kraja: na JZ djelu otoka Krka nalazi se uvala i mjesto Baška. Sjeverno iznad Baške vidi se crkva svetog Ivana. To je polazna točka prema platou kojeg su turisti nazvali Mjesečev plato ili Planina Mjesac. Do mjesečevog platoa vodi lijepo i ugodno građena staza prolazeći po hladovini koju stvara borova šuma. Staza je dužine 3 km da bi nakon toga izašla na visoravan pod nazivom Planina Mjesec ili Mjesečev plato. Tog trenutka ulazimo u nesvakidašnji krajolik koji svakog posjetitelja iznenadi i oduševi. U prvi trenutak dobi se osjećaj velike pustoši, ali tu ima života i raznih građevina koje je stvorio čovjek za svoju korist i održavanje života u ovim surovim uvjetima. Tako ćemo moći vidjeti specifično građene suhozide (gromače) dužine i do 6km, (mrgare) koji su se koristili pri prebrojavanju, striženju i mužnji ovaca. Kako je to bezvodni krški teren, građena su pojilišta za stoku i specifično građeni bunari u koje se spremala voda za ljudsku upotrebu. Ispod vrha Diviške nalazi se Lokva Diviška (450m) u kojoj završavaju suhozidi koji dijele baru na 5 polja, onemogućavajući stoci da se međusobno izmiješa. Naš cilj na ovom izletu je napraviti kružnu turu po Mjesečevom platou i popeti se na tri vrha, a to su Diviška, Hlam i Zakam. 

Plan puta: polazak je u subotu 14.5.2022. godine u 6 i 30 sati iz Trnjanske ulice (iza KD Vatroslava Lisinskog. Vozimo se u smjeru Delnica, Krka i Baške. Dolaskom do crkve sv. Ivana odakle put nastavljamo pješice. Cilj je doći do vrha Diviška  odakle se pružaju pogledi na Velebitski kanal, Velebit, otoke Prvić, Sv. Grgur, Rab u daljini. Nakon pauze vraćamo se jednim djelom po istom putu da bi se odvojili i popeli na vrh Hlam i nakon tog vrha popet ćemo se na vrh Zakam ( lijep pogled na Bašku, oko 6 do 7 sati ugodnog hoda)

Oprema: dobre ne previše tvrde gojzerice ili čvrste tenisice, hodački štapovi, zaštita od sunca (kapa, krema), zaštita od vjetre, moguće kupaći pribor.

Hrana: za ovaj izlet, piće i hranu potrebno je ponijeti sa sobom u ruksaku. Vode do 2 litre

Cijena: 200kn

Napomena: potrebna je prosječna kondicija jer put nije previše kondicijski i tehnički zahtjevan

Vodiči: Željko Novak, mob : 091 541 0571