Otok Lastovo 22.- 26. lipnja 2022.

Udaljen, ali čaroban – otok Lastovo pučinski je otok koji ima jedinstveni arhipelag, okružen je čistim plavim morem i jedno je od najmanje svjetlosno zagađenih mjesta na svijetu zbog čega je i dobio naziv Otok kristalnih zvijezda. Obuhvaća 40,82 km² površine, nastanjuje ga 700tinjak stanovnika, a najveća naselja su Lastovo, Skrivena Luka, Pasadur i Ubli. S Lastova se pružaju pogledi prema Sušcu, Korčuli, Mljetu, Visu, skupini otočića Lastovnjaci, a za dobre vidljivosti vidi se čak i Palagruža. Lastovsko otočje je 2006. godine postalo park prirode. Na Lastovu je sve u znaku broja 46. Ima 46 otočića koji ga okružuju, 46 crkava i crkvica, 46 polja s vinogradima, maslinama i 46 brda.

Plan puta:

22.06. srijeda – Polazak iz Zagreba u ranim jutarnjim satima. Vozimo se prema Splitu uz zaustavljanje za kavu. U Splitu ulazimo na trajekt i vozimo se prema Lastovu. Vožnja trajektom traje oko 5 i pol sati. U Lastovo dolazimo u kasnim popodnevnim satima. Smještaj u apartmanima u Zaklopatici. Večera, priprema za sutrašnju turu, noćenje.

23.06. četvrtak – Nakon doručka i kave u apartmanima krećemo na planinarsku turu. Iz Zaklopatice krećemo prema najvišem vrhu Lastova. Vrh Hum je prekrasan vidikovac s kojeg se pruža pogled na sjeveni dio otoka i mjesto Lastovo. Nalazi se na 418 m nadmorske visine i time je najviša točka na otoku. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i kapelica Sveti Juraj iz 15. st. te napuštena vojarna. Nastavljamo dalje prema Skrivenoj Luci gdje imamo dužu pauzu za okrijepu i kupanje. Trajanje ture je 4 – 5 sati. Nakon odmora odlazimo do svjetionika Rt Struga do kojeg treba oko 40 minuta hoda od Skrivene Luke. U popodnevnim satima autobus dolazi po nas i vraća nas u Zaklopaticu. Večera i slobodno vrijeme. Noćenje.

24.06. petak – Doručak i kava u apartmanima. Današnji dan ćemo provesti u obilasku otoka brodom. Iz Zaklopatice krećemo i napravit ćemo krug oko cijelog otoka uz zaustavljanje i kupanje na Lastovnjacima tj. otočiću Saplun. Saplun se ističe svojom ljepotom, borovinom i onime što je vrlo rijetko za otoke okružene otvorenim morem – biserno bijelim pijeskom. Povratak u apartmane u popodnevnim satima. Kasni ručak nakon kojeg idemo u šetnju po mjestu Lastovu. Lastovo je staro srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase lastovski “sulari” (terase) i bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) koji su postali zaštitni znak Lastova. Spustit ćemo se i do Lučice, malog ribarskog naselja sa šarmantnim kamenim kućicama udaljenog 1 km od Lastova.

25.06. subota – Doručak i kava u apartmanima nakon čega krećemo na turu. Planinarska tura u trajanju od cca 5 sati. Proći ćemo dio poučne staze Put crkvica. Ovisno o raspoloženju formirat ćemo grupu A i grupu B. Grupa A će odraditi dužu turu i posjetiti špilju Rača. U povratku ćemo se popeti na vrh Sozanj (točka obilaznice HPO) s kojeg puca pogled na uvalu u kojoj smo smješteni – Zaklopaticu. Slobodno popodne i večera. U kasnim večernjim satima otići ćemo (autobusom) na vrh Hum. Zbog udaljenosti i izoliranosti Lastovo je jedna od najboljih lokacija za noćno promatranje neba. Osim što ćemo promatrati zvijezde uz stručnu podršku TZ Lastova upriličit ćemo druženje uz čašicu dobrog vina.

26.06. nedjelja – Doručak i kava u apartmanima. Polazak prema trajektnoj luci i plovidba prema Splitu. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Napomena: doručak, jutarnja kava i hrana za vrijeme kada smo na terenu će biti u vlastitoj organizaciji svakog sudionika, u Lastovu postoji trgovina i mogućnost nabavke potrebne hrane/pića…

Napomena: ture nisu zahtjevne ali je potrebna solidna hodačka kondicija.

Dokumenti: Važeća osobna iskaznica (ili putovnica), planinarska iskaznica.

Obavezna oprema: planinarske cipele (gojzerice), planinarski štapovi, zaštita od sunca: šešir, kapa, sunčane naočale, krema za sunčanje, zaštita od vjetra (vjetrovka za slučaj lošijeg vremena), rezervna majica. Oprema za slobodno vrijeme: ručnik za plažu, kupaći i sve ostalo što vam je potrebno.

Troškovi izleta: prijevoz (autobus, trajekt, svi transferi po Lastovu): 700,00 kn

4 noćenja/smještaj u apartmanima + večera svaki dan: 1050,00 kn

Izlet brodom – cijena će biti naknadno objavljena.

Obavezna je uplata akontacije 500 kn za prijevoz, najkasnije do 31.3.2022. Ostali troškovi se plaćaju pružatelju usluge.

Vodiči: Marina Hanžek – mob. 091 799 5959,

Željko Novak – mob. 091 541 0571.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodiči imaju pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

„Tamo na divnom Jadranu plavom,

Mjesec u moru ko biser sja.

U tom sjaju Lastovo spava,

Usamljen stoji čeka na nas.“

Kristo Kučarić