Otok Prvić: Vrh Šipovac (363m), 21.10.2023.,subota

Opis kraja: najveći nenaseljeni otok na Jadranu je otok Prvić ili domaće čakavski Parvić. Nalazi se u neposrednoj blizini otoka Krka , a dijele ih poznata Senjska vrata, u tom dijelu dužine ili širine od 800 metara. Otok Prvić pruža se u smjeru SZ – JI s najvišim vrhom Šipovac 363 metra. Na otoku ima još nekoliko vrhova viših od 320 metara pa se taj otok nalazi na popisu 10 najviših otoka na Jadranu. Viši je od otoka Paga, Dugog otoka, Ugljana, Pašmana, Šolte. Dužina otoka je 7,4 km, a okružuju ga otoci Goli otok, Grgur, Rab i Krk. Najsjevernija točka otoka je rt Brezonjin na kojem se nalazi svjetionik Stražica. Ovdje su se nalazili posljednji stalni stanovnici otoka, ali automatizacijom svjetionika i oni su napustili otok. Najjužnija točka otoka je rt Šilo. Obale otoka su surove i strme pa se ta stmina nastavlja i u morskim dubinama od 70 do 90 metara. Dubina mora kod rt Šilo je 107 metara. Cijeli otok je surovi krš, a tom pejsažu kumuje bura koja u prosjeku puše 200 dana u godini, a od toga 73 dana je orkanske snage. Zapadna strana otoka je nešto pitomija i tu se nalazi nekoliko plaža pogodnih za kupanje.

Otok Prvić je 1972. godine zaštićen kao ornitološki i botanički rezervat na kojem ima 17 rijetkih biljnih vrsta. Također na otoku obitava i nekoliko vrsta ptica: bjeloglavi sup, suri orao, crvenogrli i crnogrli orao i neke vrste pataka. Život na otoku upotpunjuje i manja količina ovaca koje na otok dovode pastiri s Krka te pčelari koji rade poznati med od kadulje.

Plan puta: polazak je u subotu 21. 10. 2023. u 6:00 sati s parkirališta na  zapadnoj strani Velesajma. Vozimo se prema Delnicama, Krku i dalje do Baške. Ukrcavamo se u gumene čamce koji će nas prebaciti do uvale na otoku Prviću. Dalje nastavljamo pješice prema visoravni na otoku i bespućem ćemo prehodati veći dužinski dio otoka. Našu hodnju završit ćemo kod svjetionika Stražica gdje će iz Baške doći čamac po nas i vratiti  do Baške. Dužina hodanja oko 3 do 4 sata.

Vrijeme i mjesto polaska: Subota, 21.10.2023. u 6:00 sati iz Zagreba s parkirališta na  zapadnoj strani Velesajma.

Oprema:  planinarska, dobre gojzerice, ne previše tvrde, hodački štapovi, zaštita od vjetra i zaštita od prskanja mora dok se vozimo u čamcu.

Hrana i tekućina: potrebno je piće i hranu ponijeti sa sobom u ruksaku.

Napomena: tura nije naporna, ali teren po kojem ćemo hodati je grubi krš i zahtjeva koncentraciju i spretnost pri hodu.

Cijena: 30 eura prijevoz; 18 eura prijevoz čamcem do otoka i nazad

Informacije i prijave: Uz akontaciju 20 eura (potrebno uplatiti do 10.10.2023.) kod vodiča utorkom u Društvu od 19:00-20:30 sati.

Vodič: Željko Novak mob: 091 541 0571

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.