Otok Vis 12-16.04.2023. (srijeda-nedjelja)

Vis, najistureniji hrvatski otok je otok u srednjodalmatinskom arhipelagu. Površina otoka iznosi 90,3 km2, dug je 17 km, a širok 8 km. Najveća su uzvišenja Hum (587 m) i Sveti Duh (563 m) – KT HPO-a. Na otoku Visu postoje dva veća mjesta: Komiža i Vis, te niz manjih sela i zaseoka. Prekrasna očuvana priroda, ekološka poljoprivreda i očuvana tradicionalna arhitektura jedinstveni su aduti ovoga prekrasnog otoka. Dodamo li ovome jedinstveno povijesno, kulturno i prirodno nasljeđe uz prekrasno, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočiće, gostoljubive domaćine i udoban smještaj u privatnim kućama i apartmanima, jasno nam je zašto je upravo Vis omiljeno turističko odredište za sve koji žele iskusiti jedinstveni i već uvelike nestali istinski Mediteranski ugođaj i način života. Posjetite otok Vis, sigurni smo da ćete ga se zauvijek sjećati i ponijeti ga sa sobom u srcu. Grad Komiža u kojem smo smješteni je na zapadnoj strani otoka Visa u velikom komiškom zaljevu kojeg zatvara otok Biševo dok drugu stranu Komiže zatvara brdo Hum. Otok Biševo najudaljeniji je nastanjeni hrvatski otok sa svega 15-ak stanovnika, površine 6 km2 i povezan samo sa otokom Visom. Nastanjen od prapovijesti, prepun prirodnih ljepota od kojih su najpoznatije Modra i Medvidina spilja.

Stiniva – svakako najatraktivnija uvala na otoku koju s morske strane zatvaraju dvije visoke kamene litice u najbližoj točki međusobno udaljene niti četiri metra. Između njih nazire se šljunčana plaža, ali tek kada se uplovi kroz prolaz ona se ukaže kao oblucima popločano gledalište rimskog amfiteatra. S kopnene strane u nju se spušta strmom „kozjom“ stazom;  Raketna baza i rt Stupišće  – najbliža točka otoku Biševu krije pomalo divlju prirodu i ostavštinu JNA, putem prema svjetioniku po hrptu i nazad kroz zapuštenu oazu raketne baze.

Plan ture:

1 dan. SRIJEDA 12.04.2023. polazak iz Zagreba u 5:00 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta (molim doći 10 minuta ranije), vozimo se prema trajektnoj luci u  Splitu uz kratka zaustavljanja.

Polazak trajekta SPLIT-VIS: 11:00 sati / dolazak u Vis: 13:20

Vožnja do Komiže i smještaj u apartmane – slobodno vrijeme do početka hodnje – moguć ručak u Zadruga Komiža (na rivi) ili po volji.

18:00 hodnja do utvrde Manjarema na „zalazak sunca“ (utvrda na brdu iznad Komiže, sagrađena u XIX.st., od koje danas postoje slabo očuvani ostaci) – ukupno cca 4 km i 1.5 sati hoda.

2.dan. ČETVRTAK 13.04.2023. Komiža – Vis

Doručak i polazak u 9:00 prema vrhu otoka Visa – Humu – KT Sveti Duh i nastavak hodnje prema Titovoj špilji; nadalje prema Žena Glava te prema planinarskoj kući Sv. Andrija iznad Visa. Planirana pauza na domu uz opskrbu iz ruksaka te nastavak hodnje prema Visu.

Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 5-6 sati. Cca 15 km. Nakon dolaska u Vis – slobodno vrijeme za kavu, ručak te razgledavanje grada Visa prema vlastitom odabiru uz dogovor o povratku u Komižu u večernjim satima.

3.dan. PETAK 14.04.2023. Otok Biševo

Doručak i polazak u 7:30 na brod Komiža – Biševo – polazak broda u 8:00 – dolazak na Biševo (Mezuporat) u 8:45
Obilazak Modre špilje i nastavak hodnje po otoku Biševu. Hodanje do rta Gatula – nazad do mjesta Biševo – pauza za organizirani ručak u Centru za posjetitelje Biševo nakon čega se spuštamo u uvalu Porat iz koje imamo povratak brodom iz u 17:00 prema Komiži; Predviđeno ukupno trajanje hodanja oko 3 sata; cca 10 km.

4.dan. SUBOTA 15.04.2023. Komiža – Barjoška – Komiža + Rt Stupišće + Stiniva

Doručak i polazak na hodnju u 8:00 iz Komiže prema uvali Perna – uvali Barjoška i nazad preko kapelice Sv. Blaž u Komižu. Ukupno cca 4 sata hodnje (10-ak km); povratak prema apartmanima uz pauzu za okrjepu iz ruksaka u Komiži;
Odlazak kombijem prema mjestu Marijine zemlje odakle se spuštamo u uvalu Stiniva – nakon pauze se vraćamo u kombi (cca 2 sata) te nazad prema Komiži prije koje se odvajamo prema raketnoj bazi i rtu Stupišće; hodnja prema svjetioniku na rtu Stupišće i povratak preko uvale, kroz staru vojarnu prema raketnoj bazi; povratak prema kombijima (cca 2.5 sata). Večera u Komiži oko 20:00 sati.

5.dan. NEDJELJA 16.04.2023.

Doručak i slobodno vrijeme / po dogovoru; polazak prema Visu u 10:00 sati uz posjet JNA skloništu za podmornice blizu mjesta Rogačić (kratka kružna šetnja preko rta Škojić) te kratki posjet Fort Georgeu pored Visa. Nakon toga slobodno vrijeme / ručak u Visu do polaska trajekta u 15:30 prema Splitu; dolazak u Split u 17:50 i vožnja prema Zagrebu; povratak u kasnim večernjim satima.

Vrijeme i mjesto polaska: SRIJEDA 12.04.2023. u 5:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog / obavezno doći 10-15 minuta ranije da se krene na vrijeme – trajekt u 11:00 !

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, čeona lampa.

Prehrana i voda: doručak u vlastitom aranžmanu u apartmanima; opskrba iz ruksaka tijekom hodnje, nakon hodnje prema planu / dogovoru

Srijeda: opskrba iz ruksaka tijekom puta; ručak moguć u restaurantu ZADRUGA, Komiža (na rivi)
Četvrtak: tokom hodnje opskrba iz ruksaka; ručak u Visu nakon hodnje
Petak: opskrba iz ruksaka + organizirani ručak na Biševu uz 3 ponuđena menua po cijeni od 20 – 25 eura (piće nije uključeno u cijenu) / molim kod uplate acc odabrati menu!

Mesni (juha, glavno jelo s prilogom, salata, desert)
Riblji (juha, glavno jelo s prilogom, salata, desert)
Vegetarijanski (juha, glavno jelo, salata, desert

Subota: tokom hodnje opskrba iz ruksaka; večera u konobi/restoranu Robinzon, Komiža
Nedjelja: ručak u Visu prije polaska trajekta

Prijevoz : 2 x kombi – 18 osoba

Noćenje: apartmani Katina – Komiža ( https://apartmanikomiza.com/ ) uplata na licu mjesta pružatelju usluge; trošak noćenja po osobi 60 EUR za 4 noćenja
Smještaj je u 4 apartmana po principu 5 + 5 + 4 + 4 osobe.

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2023.)

Troškovi izleta: ukupno procijenjeni troškovi su oko 160 eura – uključuju 4 noćenja u apartmanu, troškove transporta (najam kombija, cestarina, trajekt, gorivo)

Dodatni troškovi: povratna karta za brod na Biševo (6,5 eura); ulaznica Modra špilja (nije obavezno – 12 eura); hrana (organizirani obroci i obroci u vlastitom aranžmanu) te osobna potrošnja; Moguć organizirani posjet Centru za posjetitelje „Modra špilja-Biševo“ po cijeni 9 eura – dogovor na licu mjesta.

Uplate i informacije: obavezna uplata akontacije u iznosu 60 eura do najkasnije 28.3. za sve koji su na primarnoj listi prijavljenih (prije uplate molim da me obavezno kontaktirate); uplatom akontacije potvrđujete svoju rezervaciju mjesta; u slučaju da odustanete ili ne uplatite akontaciju – na izlet se pozivaju osobe sa liste čekanja.

Uplate se primaju osobno utorkom na sastanku društva od 18:30 – 19:30 ili na broj računa društva HPDŽ HR6723600001101578015 s tim da pod poziv na broj upišete svoj OIB a svrha uplate „otok Vis“ ; akontacija 60 eur (za prijevoz); potvrdu uplate poslati na mail ili whatsapp.

Vodiči:   Sonja Šikić  /  mob: 095 83 888 70 / e-mail:  sonjasikic@yahoo.com  /

Iva Saćer Čakarun

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.