Obiteljska sekcija: Pećinski park Grabovača – Risovac 14.10.2023., subota

Izlet Obiteljske sekcije HPD Željezničar Zagreb

Izlet je prvenstveno namijenjen djeci te njihovim pratiteljima!

Opis izleta: Nakon dolaska u mjesto Kaluđerovac kod Perušića, krenuti ćemo na planinarski dio našeg izleta i to prema vrhu Risovac, 860 m n/m. On je jedna od točaka obilaznice “Lički gorski biseri”. Na vrhu je upisna knjiga i žig. Sa vrha se prostiru lijepi vidici na sve strane. Za vrijeme hodanja imati ćemo lijep pogled na Perušić i Ličko sredogorje, predio Dulibu i splet vodotoka rijeke Like. U povratku, ako bude dovoljno vremena, obišli bi i vrh Metlača, 800 mn/m.                                                                                      Uspon nije zahtjevan, a hodnje će, sa odmorima, biti oko 5 h. Silaskom sa Risovca počinje drugi dio našeg izleta, odlazak u ličko podzemlje, i to u jedini pećinski park u Europi – Grabovaču.  

U parku se na površini od samo 1,5 kilometara četvornih može pronaći čak osam špilja i jedna jama, od kojih je njih pet zaštićeno u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode. Jedina spilja u koju je dozvoljen ulaz sa pratnjom je spilja Samograd, pa ćemo nju i posjetiti.

U spilji je temperatura oko 8 C, pa sa sobom ponesite toplije odjeće!

Mjesto i vrijeme polaska: Trnjanska ul. 14.10.2023 (subota): u 6:00, doći 15 min prije.

Troškovi izleta : prijevoz cca 20 €/osoba (ovisno o popunjenosti). Ulaznice u spilju Samograd: odrasli 6 €, djeca 5 €.

Dokumenti: Planinarska iskaznica HPS-a s uplaćenom članarinom za 2023. god., zdravstvena i osobna iskaznica.

Vožnja sa jednom stankom: oko 3 h u jednom smjeru. Povratak u Zg do 21:00.

Prehrana i tekućina: iz ruksaka tijekom cijelog izleta. 

Oprema: gojzerice ili visoke tenisice za hodanje, štapovi, rezervna odjeća i tenisice za bus, ostala planinarska oprema u skladu s vremenskim uvjetima.

Prijave i informacije: kod vodiča uz akontaciju od 15 €. Akontaciju uplatiti na IBAN HPD Željezničar HR6723600001101578015. Opis plaćanja: GRABOVAČA.  Poziv na broj: vaš OIB. Potvrdu uplate obavezno poslati Ani Milin na WhatsApp ili mail, ili osobno, vodičima utorkom od 19:00-20:30 u prostorijama društva.

Vodiči:
Ana Milin, mob.091 6526 239 mail: ana.milin@aksiget.hr
Zvonko Kolić, mob. 091 4552 392 mail: zvonkolic@gmail.com

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se 

pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.