Poštak i vrelo Une – 8.5.2022.

Poštak 1425 m je razgledan vrh s tri krševite glavice. Gotovo je u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Osim fantastičnih vidika, planinarski je zanimljiv zbog prirodnog parka neobičnih kamenih skulptura na travnatoj padini pokraj markirane staze prema vrhu. Ime Poštak potječe iz vremena kad se pod planinom razmjenjivala pošta na granici Austro-Ugarske i Osmanskog Carstva.

PLAN IZLETA: Polazak u nedjelju 08.05.2022. Vožnja prema željezničkoj stanici Zrmanja u mjestu Otrić uz usputno stajanje na kavi. Od željezničke stanice Zrmanja krećemo prema vrhu, prvo utabanim putom pa usponom malo šumom, malo livadama, a poslije prostranim travnatim terenima bez šume. Na gornjem rubu livada, nalazi se park kamenih monolita po kojima je Poštak prepoznatljiv. Otuda počinje nešto strmiji uspon do vrha. Istim putem vraćamo se do želj. stanice Zrmanja. Autobusom se vozimo do sela Donja Suvaja kod Srba gdje idemo posjetiti vrelo Une do kojeg ima cca 15 minuta hoda. Povratak u kasnim večernjim satima u Zagreb.

TEŽINA STAZE: tehnički nezahtjevno a kondicijski umjereno zahtjevno. Ukupno 5 sati hodnje sa cca 10 km i 800 metara visinske razlike

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Nedjelja 08.05. u 6:00 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. (molim doći 10 minuta ranije kako bi krenuli na vrijeme). Povratak u kasnim večernjim satima.

PREHRANA:  Iz ruksaka (uzeti dovoljno tekućine za cjelodnevnu turu)

OPREMA: planinarska, u skladu s vremenskim prilikama (štapovi, krema za sunčanje, kapa ili šešir, gamaše, gojzerice)

PLAĆANJE: Nakon prijave kod vodiča, akontacija 100 kn, utorkom od 19-20:30 sati u prostorijama društva ili na broj računa Društva: HR6723600001101578015, s tim da u poziv na broj upišete svoj OIB i svrha uplate „izlet Poštak“, a potvrdu o uplati pošaljete na mobitel vodiča (Whatsapp, Viber ili Messenger).

POVRAT AKONTACIJE bez navođenja razloga odustajanja od izleta do 7 dana prije izleta, nakon toga samo radi medicinskog i sl. opravdanog razloga.

PRIJAVE: Domagoj Pavlin – 091 667 6658

Izlet se organizira u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. 

Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.