Poziv: Južna Dalmacija 25.-28. lipnja 2015.

Svim dragim planinarima koji su zainteresirani za južnu Dalmaciju od 25.-28.06.2015. molim da se jave organizatoru Ivanu Črljencu utorkom na sastancima SDI Željezničar od 19-21 sat ili na broj 091 3452 444; 098 230 401.

Cijena za četverodnevno planinarenje je 770 kuna u koju je uključen prijevoz,smještaj u apartmanima, vođenje i organizacija.

Plan puta:

25.06.2015. četvrtak, Zagreb –Slano

6:00 Polazak autobusa iz Zagreba, iza KD Vatroslav Lisinski

Vožnja  Zagreb – Ploče uz dovoljan broj pauza za odmor i okrepu do Slanog. Smještaj po apartmanima. Noćenje.

26.06.2015. petak, planinarska tura na najviši vrh JUŽNE DALMACIJE Snježnica –Sv. Ilija

7:00 Polazak autobusom za Snježnicu te do zaseoka Milići odakle počinje planinarska tura. Planinarska tura traje cca. 6 sati,  povratak u Slano . Noćenje.

27.06.2015. subota, planinarska tura na Zmijino brdo-Pelješac

7:00  Polazak autobusom u smjeru Orebića, Po dolasku odlazak na najviši vrh –Sv. Ilija. Planinarska tura traje cca. 6 sati. Povratak u Slano. Noćenje.

28.06.2015. nedjelja, planinarska tura na  vrh Omiške Dinare- Vrh Kula

7:00 Polazak autobusom u pravcu Omiša odakle počinje planinarska tura na Omišku Dinaru  na Vrh Kula, povratak u Zagreb te dolazak u večernjim satima.

Cijena putovanja: 770,00 Kn

U cijenu putovanja je uključeno:

* Prijevoz autobusom na svim relacijama uključujući sve cestarine

* Smještaj na bazi 3 noćenja u Slanom u apartmanima sa turističkom pristojbom

* Stručnog turističkog pratitelja

* Planinarsko i turističko vođenje prema programu

 

Pelješac – Zmijino brdo – vrh Sv. Ilija         960mSv. Ilija 

Sniježnica – Sv. Ilija           1234 m

Sniježnica

 

 

Omiška Dinara – vrh Kula   863 m

 

Kula

Sv. Ilija je najviši vrh poluotoka Pelješca. Zbog visine i izdvojenog položaja Pelješca to je jedan od najširih i najljepših vidikovaca u hrvatskim planinama. Brdo na kojem se nalazi naziva se Zmijino brdo (Mons vipera) i Perunovo brdo. Ovaj naziv potječe iz pretkršćanskog doba kad je vrh bio kultno mjesto staroslavenskog boga gromovnika, a sadašnje ime vrh je dobio po kapeli sv. Ilije. Sam vrh označen je kupom kamenja i malim drvenim križem te mramornom pločom s natpisom. 

 

Sveti Ilija je najviši vrh brda Sniježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo istočnije od vršne točke su kapela sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime, jedna napuštena zidana baraka i komunikacijski odašiljač. U dubini se lijepo vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosanske i hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, Zelengoru i druge, pa na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen te na jugoistok do Komova i Prokletija

 

 

 

 

 

 

Imber ili Kula, najviši vrh Omiške Dinare, označen je jednostavnim drvenim križem i kamenom kupom. Na vrhu su, osim križa, kutija za upisnu knjigu i žig. Omiška Dinara je prirodni nastavak Poljičke planine u jugoistočnom smjeru i spoj prema Biokovu. Dugačka je 15 km.