Prokletije, 8.7.-16.7.2022.

1. dan  ZAGREB – NIKŠIĆ (8.7.2022.) 

Polazak iz Zagreba u 0600 sati, iz Trnjanske ulice (iza Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog). Vožnja turističkim autobusom, uz kraća zaustavljanja putem, autocestom do graničnog prijelaza Nova Sela/Bijača, kroz BiH (Čapljina, Stolac, Trebinje ili Bileća) do Crne Gore i grada NIKŠIĆA, drugog grada po veličini smještenog u velikom Nikšićkom polju. Tu se nalazi i pivovara Trebjesa koja proizvodi poznato Nikšićko pivo. Smještaj u hotel. Poslije večere predlažemo šetnju gradićem. Noćenje. 

2. dan NIKŠIĆ – PLAV (9.7.2022.)

Doručak. Odlazak iz hotela. Odlazak do prekrasnog Carevog mosta. Nastavak vožnje do PODGORICE, panoramski razgled. Nastavak vožnja do gradića PLAVA, koji leži na istoimenom jezeru između planine 

Visitor i  Prokletije. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.

3.  dan PLAV – VRH ZLA KOLATA najviši vrh Crne Gore (10.7.2022.)

Doručak. Rani odlazak do doline Rapojane. Postoji legenda o tome kako su nastale Prokletije – one obiluju predivnim jezerima. Jedno od njih je Jezero sreće. Legenda kaže da su jezera toliko lijepa da su ih stvorili Bogovi i podarili vilama da uživaju, a onda su ih otkrili ljudi i vile su morale otići. Bogovi su od tuge i bijesa osuli munje i gromove po okolnim planinama te, proklevši ih, pretvorili njihove vrhove u goli krš. Od tada se planine zovu Prokletije…

Uspon na najviši vrh, Zla Kolata (2534 m/nv), najviši vrh Crne Gore koji se nalazi na granici s Albanijom. Dužina staze je oko 11 km, ali je potrebno savladati oko 1500 m/nv. Potrebno je 12 – 13 sati, no kada se vidi sva ljepota ovog dijela Prokletija, zaboravi se na umor, bol u nogama… Grupa A ide na Zlu Kolatu, a grupa B do Ledene pećine. Povratak u hotel, večera, noćenje. 

4. dan PLAV – TRI VRHA VOLUŠNICA – POPADIJA  – TALIJANKA (11.7.2022.) 

Doručak. Grupa A i B idu zajedno. Planinarenje počinje iz doline Grebaja. Prvi uspon je do vrha Volušnice (1879 m/nv), gdje se nalazi lijepa izvorska česma, a dalje staza vodi do vrha Talijanka (2056 m/nv), preko kojeg se dalje grebenom dolazi do vrha Popadije (2057 m/nv). S vrhova se pruža nezaboravan pogled na planinski masiv Karanfila i vrhove u Albaniji. Tura traje 6 – 7 sati. Ova tri vrha spadaju u tzv. lakše vrhove za penjanje. Povratak u hotel, večera, noćenje. 

5. dan  PLAV – VRH ĐERAVICA ILI HRIDSKO JEZERO I HRIDSKI KRŠ (12.7.2022.)

Doručak. Grupa A ide na vrh Đeravica (2656 m/nv). Uspon je dug i naporan (ukupno oko 12 sati). Lokalnim prijevozom (doplata) dolazimo do podnožja Bogićevice (1640 m/nv), odakle kreće uspon.  

Grupa B ide lokalnim prijevozom (doplata) do Bajrovića katuna te dalje do Hridskog jezera (1970 m/nv). Potrebno oko 2,5 sata hodanja. Od jezera do vrha Hridski krš (2358 m/nv) potreban je još jedan sat hodanja. Hridsko jezero nazivaju i jezerom sreće. Bistrina vode ovog jezera bila je inspiracija za mnoge legende. Planinarska tura nije teška niti zahtjevna. Povratak u hotel. Večera, noćenje.  

6. dan  PLAV – VISITOR I VISITORSKO JEZERO (13.7.2022.) 

Doručak. Grupa A – vožnja prema mjestu Murino, odakle počinje uspon na Visitor (2212 m/nv) i Visitorsko jezero (1735 m/nv). Jezero je ledenjačkog porijekla i pripada grupi najmanjih planinskih jezera, poznatijih kao Gorske oči. 

Grupa B će uživati u prirodnim ljepota Plavsko – gusinjske doline: Ali pašinim izvorima, dolini Rapojana, selu Vusanju, vodopadu Grlja, izvoru Oko skakavice… Povratak u hotel, večera, noćenje. 

7. dan  PLAV – KARANFILI (14.7.2022.)

Doručak. Grupa A – rani odlazak u dolinu Grbaju odakle kreće uspon na Sjeverni vrh (2460 m/nv). Uspon traje oko 5 sati. Grupa B ide na izlet u mjesto Rožaje.  Povratak u hotel, večera, noćenje.  

8. dan PLAV – SKADAR – ADA BOJANA – ULCINJ (15.7.2022.)

Doručak. Odlazak iz Plava. Vožnja kroz Albaniju do Skadra, ulazak u Crnu Goru, kupanje u Velikoj plaži, šetnja Ulcinjem. Smještaj na crnogorskom primorju. Večera, noćenje.  

9. dan – ZAGREB (16.7.2022.)

Doručak. Vožnja do granice s Hrvatskom, Dubrovačkom rivijerom, te autocestom do Zagreba. 

Povratak u Zagreb u kasnijim večernjim satima. 

Cijena 3.490,00 HRK

Cijena uključuje:
• prijevoz turističkim autobusom
8 polupansiona u hotelima u Nikšiću, Plavu
i na crnogorskom primorju
planinarske vodiče
razglede prema programu
pratitelja putovanja ispred agencije
osiguranje od odgovornosti agencije
jamčevinu
troškove organizacije programa

Doplate:
povratni lokalni transfer do Bajrovića katuna – 10,00€ po osobi
ulaznica u NP Prokletije – 1,00€ po osobi po danu
jednokrevetna soba – 500,00 HRK
paket putnog osiguranja – na upit

NAPOMENE:
za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se
ne uplati osiguranje od otkaza putovanja
kalkulacija je rađena na bazi 30 osoba
ljubazno Vas molimo da prije putovanja pročitate Opće uvjete poslovanja
turističke agencije Adrijana

Cijena NE uključuje:
• ulaznice za objekte koji se posjećuju u individualnom
aranžmanu
troškove osobne prirode
paket putnog osiguranja

Vodič Željko Novak mob. 091 541 0571