Saborsko-4.pohod “Izvor voda”, 28.08.2021.(subota)

Polazak autobusa u 7,00  iz Trnjanske ceste iza  Koncertne dvorane  Vatroslava Lisinskog.

“POZIV za 28. kolovoza 2021. subota, na četvrti (4.) pohod planinarskim putem “IZVOR VODA” u Saborskom Općina Saborsko i Udruga rekreativaca, planinara i izletnika (URPI) Mala Kapela

NOVOST ZA OVU GODINU: Skraćivanje trase za oko 4-5km, od crkve do lovačke kuće na Jesenici gdje je završna točka i druženje. Zbog epidemije pridržavati ćemo se epidemioloških uputa objavljenih na web stranici HPS-a. Sve aktivnosti održavat će se na velikim otvorenim površinama, na nama je da se držimo razmaka i izbjegavamo pretjerano rukovanje, grljenje i sl.

Poštovane planinarke i planinari, ljubitelji prirode i ljepota Lijepe naše, rekreativci i izletnici, pozivamo vas na druženje uz 4. pohod planinarskim putem “IZVOR VODA” pod pokroviteljstvom Općine Saborsko. Put prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora pitke vode, svi tako dragi i simpatični. Među njima su dva snažna vrela: Veliko i Malo vrelo, koji tvore rijeku Jesenicu (Zelenka je ime koji koriste mještani), kršku rijeku ponornicu iz koje nastaje Slunjčica.

Putem prolazimo i pokraj nekoliko povijesnih znamenitosti, spomenika, u mjestu Saborsko. Spomenik iz Domovinskog rata Ranjena golubica, zatim spomenik kulture crkvica Rođenja BDM uz mjesno groblje. Ove godine napuštamo koncept kružnog obilaska, tako da će staza biti duga oko 12-13km. Naime, prošle godine nam je predloženo da malo skratimo stazu kako bi imali više vremena i više energije za naše skromno planinarsko druženje uz glazbu i topli objed za kojeg ćemo svi zajedno platiti neku simboličnu kotizaciju ili participaciju. Cijela staza, na ovaj način neće biti previše zahtjevna. Možemo je klasificirati kao laka, tako da je potrebna prosječna kondicijska sprema.”

Potrebna je osnovna planinarska oprema: cipele, štapovi i sl., ne morate nositi veće količine vode, tek bocu od 1 ili 1.5 litre, jer uz put obilazimo izvore s pitkom vodom.

“Staza, u dužini koju smo predvidjeli za ovaj puta, može se preći laganim tempom za 3-4 sata, uz odmor, da sjednete i uživate sa svih pet čula: slušanjem žuborenja vode, mirisu borove šume, kušanju vode, dodiru lahora i pogleda na sklad prirodne ljepote.”

Satnica bi okvirno ovako izgledala:

1. Od 9 do 10 sati okupljanje, prijave sudionika, društava i pojedinaca kod župne crkve Sv. Ivana Nepomuka.

2. U 10 sati bi počeli skromnim programom otvaranja pohoda: odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima kod spomenika „Ranjena golubica” uz paljenje svijeće od strane organizatora, te pozdrav organizatora i načelnika općine g. Marka B., i drugih koji to žele.

3. 10.30 sati – početak pohoda. Prema kapelici Rođenja BDM, spomeniku kulture, zatim Križevac na Alanu (748mnv), a onda spuštanje prema izvorima: manjemu Kuk i Veliko vrelo rijeke Jesenice ili Zelenke (narodni naziv), gdje su i kraća zadržavanja. 4. Odlazak do Malog vrela Jesenice i obližnje pećine „Lice Isusovo”.

5. dolazak pred lovačku kuću LD Kuna najkasnije oko 15 sati. Hrana sudionicima pohoda, koji to žele, planiramo grah za koji vas molimo skromni novčani prilog. Vi se svojim vodičima kod prijave na pohod izjasnite želite li se hraniti. Za zabavni program, dozvolite nam da naknadno odlučimo, ovisno o situaciji i broju prijavljenih planinara. O tom, potom..

Oprema: osnovna planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima predviđenim za taj dan

Obvezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2021. godinu.

Prehrana: mogućnost organiziranog  ručka

Cijena  prijevoza ovisi o broju  izletnika, akontacija je 100 kn. Ukoliko se prijavi manje od 20  sudionika , iznajmit ćemo kombi ili koristiti osobne automobile. Prijave i uplatu se  primaju utorkom na sastanku u društvenim prostorijama HPD Željezničara Trnjanska cesta 5b, od 19:00 – 21:00 sat ili na broj žiro računa HPDŽ  HR 6723600001101578015, pod poziv na broj upiše svoj  OIB, a pod svrha uplate „Izvor voda Saborsko“. Prije uplate akontacije (min 100 kn) javiti se vodiču  Ivanu Črljenecu.

Vođa puta: Ivan Črljenec mob: 098 230 401    091 3452 444

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2021. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenski uvjetima i uvjetima na terenu.