Izlet Samarske stijene 08.07.2017.

Samarske stijene su dio planinskog lanca Velike Kapele, koja je pak dio Dinarskog gorja, sa smjerom pružanja, sjeverozapad – jugoistok.

Samarske stijene smještene su južno od najvišeg kapelskog masiva Bjelolasice (1534 m) i zajedno s Bijelim stijenama, koje se pružaju paralelno sa Samarskim stijenama, predstavljaju jedinstveni krški fenomen ne samo Velike Kapele i Dinarkog sustava nego i šire.

Mnogi tornjevi, čunjevi, stupovi i kukovi natječu se okomicama i bizarnim oblicima a biserna bjelina čistih vapnenaca kontrast su tamnim šumskim prostorima iz kojih se dižu stijene poput snježno bijelih otoka u tamnozelenom moru.

Ondašnji Republički zavod za zaštitu prirode, 28.1.1985. proglasio je Bijele i Samarske stijene strogim rezervatom prirode.

Nakon temeljitog i višegodišnjeg istraživanja i upoznavanja Samarskih stijena, planinarsko društvo „Bijele stijene“ iz Mrkoplja odlučilo je provesti markirani put kroz najinteresantnije skupine stijena. 1988. godine je put trasiran, a 1.7.1990. uređen i otvoren za posjetitelje. Nazvan je Mrkopaljski planinarski put. Ima 8 KT i podijeljen je u dvije zasebne cjeline. Sjevernu i Južnu skupinu. Svaka ima 4 KT.

Okupljanje sudionika pohoda je u 5:45 iza dvorane „V. Lisinski“ a polazak u 6:00. Usput ćemo kod INA-e (Karingtonka) pokupiti sudionike ture koji žive u Novom Zagrebu.

Kavu ćemo popiti kod Rade (Planinarski dom Bijele stijene u Tuku (875 m). Nastavljamo busom do 13-og kilometra odakle slijedi obilazak Sjeverne skupine Samarkih stijena sa slijedećim KT:  Vrh Samarskih stijena (1302 m), Stepenica, Piramida i Veliki Kanjon. Vrh Samarskih stijena je obavezna KT HPO.

Završetak ture je opet na 13-om kilometru.

U slučaju lošeg vremena tura se otkazuje.

 

Vodič: Slavko Patačko, 098 16 33 515