Slovenija: Stol i Vrtača 22-23.07.2023. (sub-ned)

Stol (2236m) i Vrtača (2180m) su najviši vrhovi Karavanki. Karavanke su najduži slovenski planinski masiv, sa slovenske strane travnate padine koje se postepeno spuštaju prema dolini dok s austrijske strane teren je stjenovit i strmo se obrušava prema dolini.

PLAN IZLETA: Polazak u subotu 22.07.2023. prema bivšem graničnom prijelazu Ljubelj, uz pauzu za kavu. Od Ljubelja se uspinjemo preko bivšeg skijališta Zelenica do planinarskog doma na Zelenici (1536m). Kraća pauza te preko Doma pri izviru Završnice penjemo se do sedla Šija. Od sedla Šija nastavljamo po doljnjem putu sa potrebnim odmorima do Stola. Smještaj u Prešernovoj koči (2174m) i slobodno vrijeme do spavanja. Imajte na umu da je u slovenskim domovima spavanje točno u 22 sata. Ujutro polazak  u 8 sati jednim dijelom istim putem prema Zelenici, gdje se odvajamo lijevim putem prema Vrtači. Nakon spoja s putem koji dolazi s druge strane od Zelenice skrećemo oštrim usponom do grebena Vrtače i samog vrha Vrtače. S vrha se vraćamo do Doma na Zelenici gdje je pauza za ručak i povratak do Ljubelja. Povratak za Zagreb i dolazak u večernjim satima.  

TEŽINA STAZE: tehnički manje zahtjevno, kondicijski zahtjevno, ukupno cca 6 do 7 sati dnevno

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota 22.07. u 6:00 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. (molim doći 10 minuta ranije kako bi krenuli na vrijeme)

POVRATAK:  nedjelja u večernjim satima

PREHRANA: Iz ruksaka tijekom hodanja (uzeti dovoljno tekućine za cjelodnevnu turu, minimum 2 litre po danu), navečer mogućnost večere oko 10 eura  

OPREMA: planinarska, u skladu sa vremenskim prilikama (štapovi, čvrsta obuća, krema za sunčanje, kapa, toplija odjeća, sunčane naočale)

SPAVANJE: u sobama i na skupnom ležišću. Posteljina isključivo njihova. Spavanje je 25 eura u skupnom ležišću i 31 euro u sobama plus boravišna pristojba 1,50 euro. Prilikom uplate akontacije navesti spavanje skupno ležišče ili soba. Napomena skupno ležišće ima samo 12 kreveta tako da imajte to na umu prilikom prijave.

PLAĆANJE: akontacija 30 EUR, uplata utorkom od 19-20:30 sati u prostorijama društva najkasnije do 11.07.2023.

DOKUMENTI: osobna, zdravstvena (europska) i planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za 2023 godinu

PRIJAVE I INFORMACIJE: Domagoj Pavlin mob:091 667 6658

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.