Slovenija: Storžič 26.08.2023. (sub)

Storžič (2132 m) je najviša planina u zapadnom dijelu Kamniško – Savinjskih Alpi u Sloveniji.  Na vrhu ima lijepo oblikovan stožac (slovenski: storž), po kojem je planina dobila ime. Po svojem izgledu prepoznatljiv je sa svih strana, kako izbliza, tako isto izdaleka. Južna strana oblikovana je strmim travnatim padinama prošarana kamenjarom a donja polovica obrasla je šumom. Sjeverna strana je kamenita i vrlo okomita spušta se do doline Lomčice. Zapadna strana odlikuje se lijepim stjenovitim grebenom koji se postupno spušta do Male i Velike Poljane. Zbog svoje visine i izolirane pozicije Storžič je izniman vidikovac. Sa Storžiča se pruža krasan panoramski pogled. Na jugu se vidi Ljubljanska kotlina, planina Krim, Javornik, Snežnik i okolica Škofje Loke. Na zapadu su Julijske Alpe s istaknutim Triglavom. Na sjeveru se vide Karavanke s planinama Stol, Begunjščica i Košuta. Na istoku su Kalški greben, Grintovec, Jezerska Kočna i Krvavec

PLAN TURE:

Okupljanje sudionika ture je u 5:45 iza „Vatroslava Lisinskog“. Polazak je u 6:00. Ako netko od sudionika kasni, obavezno kontaktirati vodiča. Vozimo se autocestom, Zagreb – Ljubljana do skretanja za Tržič. Nastavljamo do Doma pod Storžičem (1123 m) gdje parkiramo. Dom je otvoren i opskrbljen jelom i pićem. Odavde kreću dvije staze prema Storžiču: preko Žrela i preko Škarjevog roba. Prvom ćemo se popeti na vrh a drugom se spustiti do Doma pod S.

DOM POD STORŽIČEM 1123 m → ČEZ ŽRELO → STORŽIČ 2132 m = 3:00                    

STORŽIČ → ŠKARJEV ROB → DOM POD STORŽIČEM = 3:00                                             

Staza čez Žrelo označena je kao vrlo zahtjevna označena staza. Pola je staze osigurano sajlama i klinovima – ferata. Ocjena ferate je B. Visinska razlika od doma do vrha je 1009 m.

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota, 26.08.2023. u 6:00 sati (molim doći u 5:45 sati) iz Zagreba , Trnjanska cesta iza KD Vatroslav Lisinski.

OPREMA: Standardna ljetna. S obzirom da je kraj osmog mjeseca poželjno je u ruksaku imati kapu, rukavice i toplu jaknu.

DODATNA OPREMA: (Dodatna oprema je obavezna). Pojas, komplet za samoosiguranje i kaciga.

DOKUMENTI: Planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za 2023. te osobna i zdravstvena iskaznica.

PREHRANA. Iz ruksaka i u Domu pod Storžićem

PRIJEVOZ: Dva kombija.

TROŠKOVI TURE: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Prijave uz akontaciju od 15 € kod vodiča ture utorkom na sastanku od 19:30-20:30.                                                                             

VODIČI: Slavko Patačko, mob: 098 16 33 515 i Zdenko Kornet.


Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima ili uvjetima na terenu.