Slovenija: Velika Raduha 2062m, subota 11.03.2023.

Raduha je 2062 metra visoka planina u istočnom dijelu Kamniško-Savinjskih Alpa, odijeljena od središnje skupine dubokim klancem Savinje. Njen izduženi greben proteže se i uzdiže u smjeru sjeveroistok – jugozapad, s vrhovima, od najnižeg Jelovca (1845 m), srednjeg Laneža (1925 m) do Male Raduhe (2029 m) i najvišeg vrha Velike Raduhe (2062 m). Nekoliko je pristupa na Veliku Raduhu od onih lakih, srednje zahtjevnih do veoma zahtjevnih označenih puteva. Naša tura ocjenjena je kao – lahka označena pot i vodi od Bukovnika preko koče na Grohatu i prijevoja Durce do vrha Velike Raduhe. Da bi se tura ostvarila, a s obzirom na vremenske uvjete, cesta od Solčave do Bukovnika mora biti prohodna. Seosko gospodarstvo Bukovnik se nalazi na nadmorskoj visini od 1327 m i smatra se najvišim seoskim imanjem u Sloveniji.

PLAN TURE:

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota, 11. 3. 2023. u 5:30 iza KD  „V. Lisinskog“. U slučaju kašnjenja
obavezno nazvati vodiča. Vozimo se autocestom: Zagreb – Ljubljana – Maribor. Na izlazu Šentrupert (Žalec, Celje) izlazimo na lokalnu cestu i njome se vozimo do Solčave odnosno Bukovnika gdje parkiramo i odakle kreće tura.
Bukovnik – Koča na planini Grohat (koča je u zimskom periodu zatvorena) ≈ 40 min
Planina Grohat – prijevoj Durce ≈ 1:30
Prijevoj Durce – Velika Raduha ≈ 40 min
Ova vremena su predviđena za ljetni uspon, pa njihovom zbroju dodajte još 1 – 2 h zbog zimskih uvjeta.
PREHRANA: opskrba hranom i toplim napitcima iz ruksaka.

OPREMA: standardna planinarska u skladu sa zimskim vremenskim uvjetima!

DODATNA OPREMA: cepin, dereze (ne žabice) i kaciga.

OBAVEZNI DOKUMENTI: planinarska (s plaćenom članarinom za 2023.), osobna i zdravstvena iskaznica.

PRIJEVOZ: Dva kombija

TROŠKOVI IZLETA: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika

PRIJAVE I INFORMACIJE: Prijave uz akontaciju od 15 € kod vodiča ture utorkom na sastanku od 19:30-20:30

VODIČ: Slavko Patačko,  mob: 098 16 33 515

Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi. Da turi pristupa na vlastitu odgovornost da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati planu ture, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima ili uvjetima na terenu.

ODUSTANAK OD TURE:
Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD-u Željezničar“ glasi:
Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.
Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.