Slovenija: Veliki Draški vrh (2243m) 21.10.2023. (sub)

Veliki Draški vrh je 2243 metara visoka planina koja se uzdiže iznad doline Krme. S vrha, na kojem se nalaze upisna kutija i žig, otvara se lijep pogled na najviše vrhove Julijskih Alpa. Neki kažu da je najljepši pogled na Triglav upravo sa Velikog Draškog vrha.

Plan izleta: U subotu 21.10. 2023. u 5:00  sati krećemo iz Zagreba iz Trnjanske ceste iza KD Vatroslava Lisinskog prema Sloveniji. Vozimo se prema Jesenicama u smjeru Bleda i dalje do Rudnog Polja na Pokljuki. Što je početna i završna točka našeg izleta.

Od Rudnog Polja  umjereno strma staza vodi nas kroz šumu do planine Konjščice s koje nastavljamo u smjeru Vodnikovog doma, Triglava i Studorskog prevala. Dolaskom na Studorski preval  otvara nam se pogled na Bohinjsku stranu i njene Spodnje bohinjske gore. Prijevoj se nalazi na nadmorskoj visini od 1890 m između  Velikog Draškog vrha s jedne strane te Ablance s druge strane. Na spomenutom prijevoju je raskrižje na kojem skrećemo za Veliki Draški vrh. Nakon duže pauze na vrhu krećemo sa spuštanjem istočnim grebenom prema Malom Draškom vrhu. Sa sedla između Velikog i Malog Draškog vrha staza se odvaja desno i poboćjem ispod Malog Draškog vrha spajamo sa stazom koja vodi s Viševnika prema planini Konjščici i dalje prema Rudnom Polju s kojeg je krenula naša tura.

Vrijeme i mjesto polaska: subota 21.10.2023. polazak iz Zagreba u 5:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Predviđeno trajanje izleta: 7-8 sati

Obavezna oprema: standardna planinarska za Alpe (dobre i čvrste gojzerice , štapovi, zaštita od sunca, vjetra i kiše, hladnoće..

Prehrana i voda: iz ruksaka tokom hodnje ,a poslije izleta po dogovoru

Prijevoz: 18 mjesta

Obavezni dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena i europska zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS-a s plaćenom članarinom za 2023.)

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 20 eura  kod vodiča 

Vodič: Goran Meašić mob: 098-313-821 (poziv-whatsapp-sms)

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.