Speleološka škola HPD Željezničar

PRIJAVE TRAJU DO 20.2. ILI DOVOLJNOG BROJA PRIJAVA.

Speleološki odsjek HPD Željezničar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 13. ožujka (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 27. travnja (četvrtak) ispitom. 

Program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a, a škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čini 6 predavanja koja se održavaju jednom tjedno, uglavnom ponedjeljkom (18-20 h) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio (5 vikenda), odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne terene. Vikendima polaznici na terenima uče i vježbaju tehnike kretanja i istraživanja u špiljama i jamama te se susreću s pojmovima koji se obrađuju na predavanjima. Dvodnevni izleti uključuju i bivakiranje (kampiranje) na otvorenom tj. u potpunoj divljini. Program škole biti će uskoro objavljen.

Prvi vikend predviđena je vježba na poligonu i vježba na stijeni u Zagrebu. Nakon toga odlazi se na kompliciranije terene na kojima se uči kretanje po špilji i svladavanje vertikala u jamskim objektima. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu te ostalo) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.
Osim tehnika opremanja i kretanja podzemnim prostorima, na terenima se pobjeđuju strahovi od visina i mraka, uskih prostora i prevelikih prostora, sklapaju se nova prijateljstva, grade ljudske vrline i timski duh.

Škola uključuje:

– 6 termina predavanja o svim aspektima speleološkog rada
– organizacija 5 terena u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
– godišnja članarina u Odsjeku
– godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
– osiguranje od nezgoda
– potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posuđivanja opreme i nakon završene škole
– časopis Speleolog
– zamku (pomoćno uže duljine 5 m)
– popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama

link na prijavu

https://docs.google.com/forms/d/1mGw3n5W8UFWuDfxYSLF3z8UhmZGwYZWh16C4xn_Pb1g/edit?usp=drive_web

PRIJAVE TRAJU DO 20.2. ILI DOVOLJNOG BROJA PRIJAVA.

Nakon završetka prijava, dobiti ćete povratnu informaciju o terminu za intervju.
Za dodatne informacije i detalje slobodno nam se javite!

Voditelji škole i osobe za kontakt:

Pavao Babić

Lea Ovčarić

speleoskola_2023@googlegroups.com

Jedan privitak • Skenirao Gmail