Slovenija: Spodnje bohinjske gore – 22.-25. 6. 2023. (čet-ned)

Litostrojska koča 1307m – Črna prst 1844m – Rodica 1966m – Koča na Razor planini 1333m, pl. Govnjač 1475m – pl. dom Komna 1520m – Črno jezro 1319m – Koča pri izvoru Savice 660m

Opis kraja: Najduži greben u slovenskim planinama je greben bohinjskih planina. Proteže sve od Ratitovca pa prema vrhu Bogatinu na području Komne. Greben koji dijeli Primorsko i Gorenjsko, a ujedno je i klimatska barijera mediteranske i planinske klime. Istaknuti vrhovi su visine oko 1900metara, a i greben koji povezuje te vrhove nije puno niži. Pogledi sa grebena su daleki i lijepi. Na jednoj strani pogledi idu na Primorsko i na vrhove Porezen, Blegoš, Ratitovec, dok na drugoj strani oko bježi prema
nazubljenim Julijskim Alpama sa predivnim pogledom prema Triglavu. U dubini vidi se Bohinjsko jezero. Hod po grebenu je ugodan, ali na određenim mjestima traži oprez i koncentraciju pri hodu. Na tom putu nema puno pl. domova ni zaklona od mogućeg nevremena pa se put mora planirati za dobrog i stabilnog vremena (nadam se da ćemo imati dobro vrijeme).

Plan izleta:

Četvrtak 22. 6. 2023. u 6 i 30 sati krećemo iz Trnjanske ceste iza dvorane V. Lisinskog. Vozimo se prema Ljubljani i dalje do Bleda gdje ćemo popiti kavicu i malo odmoriti. Put nastavljamo do Bohinjske Bistrice odakle nastavljamo vožnju do Litostrojske koče 1307 m. Polazimo planinariti prema domu Zorka Jelinčiča 1835m koji se nalazi ispod vrha Črna prst 1844m. Večera i noćenje.

Petak 23. 6. 2023. Nakon doručka polazimo na turu po izrazitom lijepom i dugom grebenu prema vrhovima Raskovec 1967m, Rodica 1966m, Vogel 1922m i spuštamo se prema Koči na planini Razor 1315 m. . To je najduža tura na ovom pohodu 6 – 8 sati hoda. Večera noćenje.

Subota 24. 6. 2023. Napuštamo pl. dom i polazimo prema domu Komna 1520m. Sljedi uspon prema Škrbini na 1900m da bi nam se otvorio lijep pogled prema platou Komne i Alpama u pozadini. Put je ugodan i nije previše težak 5 – 6 sati hoda. Dolazak u dom, smještaj. Nadam se da ćemo imati vremena prošetati do pl. doma pod Bogatinom koji je udaljen 20 minuta od doma na Komni. Povratak u dom, večera i noćenje.

Nedjelja 25. 6. 2023. Nakon doručka put nastavljamo prema Črnom jezeru (prvo, najniže jezero od svih 7 triglavskih jezera). Odmor na jezeru i slijedi spust u dolinu oko 800m po poznatoj stijeni Komarče (osigurani put). Dolazak do doma pri Savici, odlazak po kombije u Bohinjsku Bistricu, ručak, dojmovi sa našeg puta i polazak za Zagreb.

Napomena: Ovo je lijepa razgledna planinarska tura, nije previše teška.

Vrijeme i mjesto polaska: Četvrtak 22.06.2023. u 6:30 sati iz Trnjanske ceste iza KD Vatroslav Lisinski

Obavezna oprema: Kompletna planinarska, dobre cipele, hodački štapovi, zaštita od hladnoće, vrućine, kiše. Tehnička oprema nije potrebna. Vreće za spavanje nisu potrebne, možete ponijeti samo tanku navlaku sličnu vreći.

Prehrana i voda: Za dnevne ture piće i hranu potrebno je staviti u ruksak, a u domovima možete računati na piće i hranu.

Troškovi izleta: 75 eura/osobi (prijevoz, gorivo, vinjeta..) + noćenje u domovima 3 x 20-25 eura /osobi

Prijave i informacije: Prijave za izlet uz akontaciju od 40 eura kod vodiča (prije prijave obavezno me kontaktirajte) utorkom na sastanku Društva od 19:30-20:30 sati.

Vodič: Željko Novak mob: 091 541 0571

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. 

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izlet , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodi