OTKAZUJE SE !!SREDNJI VELEBIT, Dabarski kukovi –Ljubičko brdo (1320m) subota 10.06.2023.

Dabarski kukovi, niz kamenih vrhova i stijena što se pružaju prema jugoistoku u dužini od gotovo 10 km, izranjajući iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Atraktivan je vapnenački greben u kojem se isprepliću brojni okomiti kukovi različitih oblika. Greben je dugačak oko 2 km, a na njemu je nekoliko istaknutih kukova (Žuti kuk, Vranji kuk, Grabar…), dobro vidljivih sa Kubusa na Oštarijskim vratima. Prizori koji se pružaju sa okolnih vrhova ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim, s jedne strane može se vidjeti prostranstvo cijelog Velebita i Like, a na morskoj strani pogled obuhvaća ljepote otoka Paga, Raba do Lošinja, Silbe i Oliba.

PLAN IZLETA: polazak u subotu 10.06.2023. godine u 6:00 sati iza Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.
Grupa A pod vodstvom Zdenka Korneta, krećemo od Hostela Baške Oštarije na Premužićevu stazu, odvajamo se na Grebenski put i kroz Dabarske kukove prolazimo Vranji kuk, Žuti kuk, Kizu, Grabar, Medvjeđi kuk, Ljubičko brdo i Filipov kuk. Spuštamo se prema crkvi i cestom do okupljanja na parkingu Hostela Baške Oštarije.
Za ovu je grupu ograničen broj na 20 sudionika. Dužina staze 14 km, uspona 600m i vrijeme hoda 6-7 sati sa odmorima.
Grupa B pod vodstvom Božene Kralj – Vrsalović i Daliborke Pavlin, kreće od crkve u Oštarijama idemo sporednom cestom uz potok Ljubicu i preko livada pola sata do mjesta ulaza u šumu, gdje markacija skreće lijevo u šumu. Slijedi pola sata strmog uspona do travnatog pojasa, gdje put nastavlja grebenom do vrha (1320m). Vrh je travnat, a na njemu je drveni križ (žig je na stijeni 200m prije vrha). Zahvaljujući položaju s vrha se otvara široki vidik koji obuhvaća vrhunce južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje. Vraćamo se istim putem i dijelom cestom i kroz šumu odlazimo do Kubusa. Sa grupom A
sastajemo se kod Hostela gdje postoji mogućnost kupnje hrane i pića.


VRIJEME I MJESTO POLASKA
: subota 10.06.2023. godine u 6:00 sati iza koncertne dvorane
Vatroslav Lisinski (molim doći 10 minuta ranije) ili kod Antunovića uz prethodnu najavu.

PRIJEVOZ: autobusom

POVRATAK: u večernjim satima

PREHRANA: opskrba hranom i napitcima iz ruksaka ili u hostelu prema prethodnoj najavi

OBAVEZNI DOKUMENTI: planinarska (s plaćenom članarinom za 2023.), osobna i zdravstvena iskaznica

TROŠKOVI IZLETA I PRIJAVE: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika, akontaciju od 15 € uplatiti kod prijave vodičima A i B grupe (prije prijave molim da nas obavezno kontaktirate)
Uplate u prostorijama društva, utorkom od 19 – 20,30 ili na žiro račun HPDŽ broj IBAN:HR6723600001101578015. Pod poziv na broj treba upisati svoj OIB, a u svrha uplate „Baške Oštarije – Dabarski kukovi“.  Otkaz putovanja i povrat uplate reguliran je Pravilnikom i uputama HPDŽ.

POTREBNA OPREMA: planinarske cipele, zaštita od kiše ili sunca, zamjenska odjeća, štapovi za hodanje, te ostala oprema za jednodnevni izlet, ovisno  o vremenskim uvjetima.

VAŽNA NAPOMENA: U SLUČAJU KIŠE NA TOM PODRUČJU IZLET SE OTKAZUJE !!

VODIČI:
Zdenko Kornet 091 623 0403
Ivan Kobešćak 098 514 495
Daliborka Pavlin 095 922 2082
Božena Kralj-Vrsalović 091 590 5930

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. 

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“