Srednji Velebit: Dabarski kukovi,17.09.2023. (ned)

Dabarski kukovi, niz kamenih vrhova i stijena što se pružaju prema jugoistoku u dužini od gotovo 10 km, izranjajući iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Atraktivan je vapnenački greben u kojem se isprepliću brojni okomiti kukovi različitih oblika. Greben je dugačak oko 2 km, a na njemu je nekoliko istaknutih kukova (Žuti kuk, Vranji kuk, Grabar…), dobro vidljivih sa Kubusa na Oštarijskim vratima. Prizori koji se pružaju sa okolnih vrhova ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim, s jedne strane može se vidjeti prostranstvo cijelog Velebita i Like, a na morskoj strani pogled obuhvaća ljepote otoka Paga, Raba do Lošinja.

PLAN IZLETA: polazak u nedjelju 17.09.2023. godine u 6:00 sati iza Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, , krećemo od Hostela Baške Oštarije na Premužićevu stazu, odvajamo se na Grebenski put i kroz Dabarske kukove prolazimo Vranji kuk, Žuti kuk, Kizu, Grabar, Medvjeđi kuk, Ljubičko brdo i Filipov kuk. Spuštamo se prema crkvi i cestom do okupljanja na parkingu Hostela Baške Oštarije.

Dužina staze 14 km, uspona 600m i vrijeme hoda 7-8 sati sa odmorima.

VRIJEME I MJESTO POLASKA: nedjelja,17.09.2023. godine u 6:00 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski (molim doći 10 minuta ranije) ili kod Antunovića uz prethodnu najavu.

PRIJEVOZ: 2 kombija

POVRATAK: u večernjim satima

PREHRANA: opskrba hranom i napitcima iz ruksaka tokom hodnje ili u hostelu prema prethodnoj najavi

OBAVEZNI DOKUMENTI: članska iskaznica HPSa (s plaćenom članarinom za 2023.), osobna i zdravstvena iskaznica

TROŠKOVI IZLETA I PRIJAVE: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika, akontaciju od 15 € uplatiti kod vodiča. Uplate u prostorijama društva, utorkom od 19 – 20,30h.

POTREBNA OPREMA: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima (obavezno zaštita od kiše/vjetra i sunca)

VAŽNA NAPOMENA: U SLUČAJU KIŠE NA TOM PODRUČJU  IZLET SE OTKAZUJE !!

Prijave i informacije: Zdenko Kornet   mob: 091 623 0403

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2023. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.