Starigrad Paklenica Anića kuk 712 m i Mala Paklenica 22.-23.9.2018.

Opis kraja: Starigrad Paklenica je gradić ispod Velebita koji živi punim plućima i u kojem je turistička sezona produžena upravo zbog Velebita, odnosno zbog NP Paklenica. Malo gdje u svijetu postoji takav kraj gdje planina ulazi u more i gdje na samo kilometar udaljenosti možete uživati u odmoru i kupanju u moru, a za par minuta vožnje autom naći ćete se u neobičnom okruženju visokih stijena Velike i Male Paklenice. Za pola sata vožnje možete doći u srce Velebita , na Veliko Rujno, visoravan na 800 metara visine i posjetiti čarobni Bojin kuk ili neke od vrhova tog kraja. Za običnog posjetitelja tu je uređena staza u Velikoj Paklenici kojom se u laganoj šetnji može doći do planinarskog doma  i uživati u ljepoti tog kanjona. Iz kanjona Velike Paklenice odvaja se put na Anića kuk sa kojeg se otvaraju pogledi prema najvišim djelovima Velebita, a i na sami kanjon Velike Paklenice.

Nedaleko Starigrada Paklenice ulaz je u Malu Paklenicu koja nije pristupačna za posjetu običnom turistu, ali za nas planinare pravi je izazov i mala avantura.

Plan puta: Subota, polazak iz Zagreba, 22.9.2018. u 6 sati iz Trnjanske ceste iza KD. Vatroslava Lisinskog. Vozimo se do Starigrad Paklenice i odlazimo u Veliku Paklenicu. Prolazimo atraktivnim djelom kanjona i nakon toga naš put se odvaja u smjeru Anića kuka. Slijedi uspon na vrh, ispočetka strmom planinarskom stazom da bi potom došli do stijena po kojima ćemo se okušati u spretnosti koristeći noge i ruke i tako stići na vrh Anića kuka 712 m. oko 2 sata hoda. Slijedi duža pauza i povratak istom stazom do naših automobila i odlazak do našeg smještaja gdje ćemo noćiti. Slijedi druženje i zajednička večera sa roštilja za koji ćemo se dogovoriti i organizirati.

Nedjelja, ranije ustajanje, doručak i odlazimo do mjesta Seline gdje ćemo ostaviti naše automobile i krećemo u kanjon Male Paklenice. Za prolaz kroz MP bit će nam potrebno oko 3 sata hoda, a sve ukupno do naših automobila oko 5 – 6 sati.

Prolaz Malom Paklenicom je interesantan, ispočetka je to planinarska staza da bi se staza lagano gubila i mi nastavljamo dalje napredovati koritom rijeke Male Paklenice savladavajući razne kamene oblike, penjući se i spoštajući se. Potrebno je malo spretnosti pri prolazu kroz taj kanjon.

Slijedi napuštanje MP i uspinjemo se na hrbat koji razdvaja V. I MP. Spuštamo se u kanjon Velike Paklenice. Po završetku ture okrijepit ćemo se pićem i jelom u jednom od restorana u Starigradu. Dolazak u Zagreb oko 21 -22 sata.

Oprema: potrebna je zaštita od sunca, vjetra, kiše, dobre ne previše tvrde gojzerice, baterija, hodački štapovi, rezervno donje rublje zapakirano u najlon vrečicu.

Hrana: za dnevne ture potrebno je imati hranu i vodu u ruksaku, a za subotu navečer napravit ćemo zajednički roštilj od namirnica koje će svak za sebe ponijeti. Piće možemo kupiti u Starigradu.

Cijena: 260 kn po osobi, a u cijenu je uključen prijevoz i organizacija izleta.

Noćenje je 12 eura po osobi ili 90 kn

Željko Novak

Mob: 00385 91 5410571