SVETO BRDO (1751m) 11.06.2022. (subota)

Sveto Brdo ili Holly Mountain svoje je ime dobilo jer su ljudi vjerovali da se za vrijeme oluja tamo gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Drveni križ visok oko 4 metra danas stoji na vrhu zajedno s 10 Božjih zapovijedi. 

Sveto Brdo sa svojih 1751 m nadmorske visine zauzima drugo mjesto na listi najviših vrhova Velebita odmah iza Vaganskog vrha (1757 m). Sveto Brdo je vjerojatno najprepoznatljiviji vrh Velebita. Njegova visoka, samostojeća piramida, vidljiva s nekoliko stotina kilometara, smještena je na jugoistočnom kraju 10 kilometara duge skupine Vaganski Vrh – Sveto Brdo, koja se izdiže uglavnom iznad dolina Velike i Male Paklenice i sadrži sve najviše vrhove Velebita koji prelaze 1700 metara.

Plan izleta: Malo Libinje – Vlaški grad (vrh i sklonište) – Sveto Brdo – Dušice – Malo Libinje

Težina staze : Teška (cca 1200m uspona, 16km hoda, prosječni nagib 18%, cca 8 hoda)

Hrana i voda:  opskrba iz ruksaka tijekom planinarenja

Vrijeme i mjesto polaska: subota 11.06.2022. polazak iz Zagreba u 5:30 sati iz Trnjanske ulice, iza KD  Vatroslav Lisinski

Oprema: Standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Cijena izleta: 100kn akontacija (konačna cijena ovisit će o broju prijavljenih sudionika)

Prijevoz: 2 x kombi 

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2022.)

Prijave i informacije: Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn kod vodiča utorkom u 19:30 u prostorijama Društva

 Vodič: Nenad Pjević mob. 091 2356189

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

  1. Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
  2. Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
  3. Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti povrata.“

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.