Svilaja i Promina 25.-26.09.2021.

Svilaja je planina u Dalmatinskoj Zagori, a pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok između Sinjskoga i Petrovog polja. Najviši vrh Svilaje je (Bat) 1508 m iznad Sinja. Najveći dio lanca Svilaje je krški greben s naizmjeničnim nizom vrhova i ponikava, te više krških jama i špilja. S vrha puca najljepši pogled na Perućko jezero i na cijelu Sinjsku krajinu, kao i na sve Dinarske vrhove, Čvrsnicu, Vran, masiv Biokova, Mosor, Prominu i Velebit.

Promina je planina u Dalmaciji, sjeverno od Drniša. Dominira cijelim krajolikom okolnog područja te se s nje pruža prekrasan pogled na Miljevački plato te na Krku i Čikolu. S njenog vrha može se vidjeti i Jadransko more od kojeg je udaljena 30 km. Čavnovka (1147 mnm) – je najviši vrh Promine.

PLAN IZLETA: Polazak u subotu, 25.09.2021. Vožnja prema Kninu i kratko zaustavljanje na izvoru Cetine. Dalje se vozimo do planinarskog doma Orlove stine od kuda krećemo planinariti prema vrhu Svilaje. Nakon najvišeg vrha obići ćemo i vrh Orlove stine (opcionalno) s kojeg se pruža pogled prema Peručkom jezeru i vrhu Svilaje. Ukupno hodanja cca 5 sati. U nedjelju krećemo put Promine. Kombijima dolazimo do planinarskog doma Promina koji nam je početna točka planinarskog uspona. Krećemo prema vrhu Čavnovka i nastavljamo dalje kružnom turom po poučnoj stazi. Ukupno hodanja cca 6 sati. U povratku ćemo, ako bude vremena, stati kod slapa Krčić.

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota 25.09. u 6:00 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

NOĆENJE: U planinarskom domu – obavezno ponijeti vreću za spavanje. Do doma dolazimo kombijem tako da višak stvari i vreće za spavanje ne nosimo na turu. U domu ima pitke vode, a moći ćemo koristiti i kuhinju tako da slobodno ponesite čaj, kavu za nedjelju ujutro.

OPSKRBA: Iz ruksaka uz moguću dopunu u nedjelju u trgovini.

OPREMA: Standarna planinarska oprema, planinarski štapovi. Dobra zaštita od sunca i vjetra.

CIJENA: između 250 i 300kn (ovisno o broju prijavljenih) + 50kn noćenje. Akontacija 100kn.

PRIJEVOZ: 2 X KOMBI uz pridržavanje epidemioloških mjera (obavezne maske).

PRIJAVE I INFORMACIJE: Kod vodiča Marina Hanžek, mob. 091 799 5959

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi, da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2021. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.